Olaszországban változatlanul drámai a helyzet

Még mindig hétszáz felett van Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban naponta elhunytak száma, amely a járvány helyi  megjelenése óta  elérte a 14 681-t –  közölte péntek esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság.

A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt elenyésző mértékben csökkent az elmúlt napi 2477-hez képest 2339-re.

Az elmúlt egy nap  a járvány következtében elhunytak száma 766 volt, a megelőző 760-hoz képest. Ezt megelőzően szerdán 727,  kedden pedig 837 beteg halt meg.

Emelkedett a naponta végzett vírustesztek száma: március 13-án naponta tízezret, most már mintegy napi negyvenezret végeznek, jelentős többségüket Lombardia és Veneto tartományban.

A márciusban bevezetett szigorú óvintézkedések, amelyeket a kormány egyenlőre április 13-ig hosszabbított meg, akár május közepéig is eltarthatnak – hangoztatta a polgári védelem vezetője.

Róma főpolgármestere, Virginia Raggi péntek délben „tragikus szerencsének” nevezte, hogy a járvány Olaszországban először az északi tartományokban jelent meg. Így Rómának volt elég ideje felkészülni, azonnal bevezetni a szigorú óvintézkedéseket, amelyeknek köszönhetően a három milliós nagyvárosban a diagnosztizált fertőzöttek számát most valamivel több mint ezerre teszik, miközben a gócpontként ismert 1,3 milliós Milánóban már elérte a tízezret.

Virginia Raggi hangsúyozta, hogy szoros kapcsolatban áll több európai főváros polgármesterével, köztük a járvány által térdre kényszerített Madrid első emberével. „Ha Rómában kezdődött volna el a járvány olaszországi terjedése, mi is beleroppantunk volna” – ismerte el.

Kissé csillapodott a járvány Olaszországban

Bár tegnap óta százzal csökkent a halottak száma, korainak tartják még tetőzésről beszélni.