Karanténban az izraeli egészségügyi miniszter

Yaakov Litzman izraeli egészségügyi miniszter és felesége karanténba vonult, miután a házaspárt koronavírussal diagnosztizálták. A miniszterelnököt értesítették a helyzetről, a miniszter feladatait az otthonában látja el. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint Yaakov és Chava Litzman jól vannak.

A 71 éves minisztert és feleségét szerdán diagnosztizálták COVID-19 vírussal, az egészségügyi minisztérium közlése szerint megfelelő ellátást kapnak és a házaspár izolációja is megfelel az előírásoknak – írja a The Times of Israel.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerdán jött ki az önkéntes karanténból, miután egyik közeli kollégáját két hete koronavírussal diagnosztizálták, a miniszterelnököt és családját hétfőn tesztelték a vírusra negatív eredménnyel.

Litzman egészségügyi miniszter az elmúlt időkben rendkívül sokat volt a miniszterelnök közelében, a koronavírus-járvány intézkedések miatt, azonban tartották az előírt személyes távolságot.

Yaakov Litzman egészségügyi miniszter

Az izraeli egészségügyi minisztérium rendelkezései nyomán izraeliek tízezrei vannak karanténban, az ország szinte teljes zárlat alatt van, a lakosság nagy része csak a legszükségesebbek beszerzése miatt hagyhatja el otthonát.

Szerdáig bezárólag 6.092 izraelit diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, Litzman egészségügyi minisztert számos kritika érte a helyzet kezelésével kapcsolatosan. A vádak közt olyanok hangzottak el, hogy Litzman az ultraortodox közösség kéréseit helyezte előtérbe, amikor csak viszonylag későn rendelte el a közösségi összejövetelek betiltását. Sokan az orvostársadalomból szakmai vezetőt szeretnének látni az egészségügyi tárca élén, erről kórházvezetők egy csoportja írt petíciót Netanjahu miniszterelnöknek címezve.

A levél úgy fogalmaz, hogy a koronavírus-járvány „rámutat az egészségügy hiányosságaira és gyenge pontjaira, melyről mindenki korábban is tudott”. „Ilyen időkben egy szakmai vezető kell az egészségügyi minisztérium élére, egy orvos, aki jártas az izraeli egészségügyben. Az egészség mindennél előbbre való, különösen a politikánál” – szól a közlemény.