Jóváhagyták a Kék-Fehér szakadását

A Knesszet-megállapodások bizottsága egyhangúlag jóváhagyta a Telem és a Jes Átid kiválását a Kék-Fehér pártból.

A Knesszet bizottsága egyhangúlag jóváhagyta a Kék-Fehér párt vasárnap délutáni felbomlását – írja az Áruc Sevá.

A Telem és a Jes Átid pártok a múlt héten szakadtak ki a Kék-Fehérből, hogy ezzel tiltakozzanak a Kék-Fehér elnöke, Beni Ganz azon döntése ellen, hogy magát jelöli a Knesszet elnöki posztjára. A két párt egységes marad a Jes Átid zászló alatt.

Két Knesszet-tag, Joáz Hendel és Cví Hauser ugyanakkor kiváltak Telemből, és Derech Erec néven saját frakciót hoztak létre. Hendel képviselő azt mondta, hogy „reméli, hogy ez a lépés az izraeli társadalom sebeinek gyógyulásához vezet, Izrael államának javára”.

Beni Ganz Hoszen Leiszráel pártja a szétválás után 17 képviselővel rendelkezik, és továbbra is Kék-Fehér frakciónak hívják. A Jes Átid frakciónak 16 tagja van.

A Kék-Fehér pártból a múlt héten távozó Jes Átid és Telem frakciók nyilatkozatot tettek közzé, amelyben kötelezték magukat arra, hogy az ellenzék soraiban foglalnak helyet, amennyiben a Hoszen Leiszráel vezetője, Beni Ganz egységkormányt alakítana Netanjahu miniszterelnökkel.

„A Jes Átid – Telem folytatja azt az utat, amelyre rálépett, amikor a politikába került. Ellenzékből az izraeli polgárokért fogunk harcolni és azért, hogy megóvjuk az izraeli demokráciát. Egyidejűleg együtt fogunk dolgozni azon, hogy segítsük a nyilvánosságot, hogy keresztüljusson a koronavírus-válságon. A válságot nem kezelik jól. A gazdaság éppen összeomlik és a döntéseket nem hajtják végre”

– hangsúlyozták a felek.

„Világos és hangosan szóló hang leszünk azon izraeli milliók számára, akik szeretik ezt az országot, de félnek annak jövőjétől. Figyelni fogjuk a kormány munkáját, és valódi alternatívát teremtünk Izrael Állama számára. Harcolni fogunk az ellen a csúszós lejtő ellen, ami a korrupt kormányhoz vezet bennünket, amely letapossa a demokráciánkat”.

„Büszkén fogjuk szolgálni Izrael népét” – végződik a nyilatkozat.

Rövid időn belül felállhat az izraeli egységkormány

Benjamin Netanjahu és Beni Ganz egész szombat éjjel tárgyaltak és várhatóan hamarosan megegyeznek egységkormány végleges névsoráról.