Harry herceg az IDF-et is meghívta az Invictus Játékokra

Óriási felháborodást váltott ki a brit muszlimok részéről, hogy a brit királyi család tagja a sebesült katonák számára rendezett sporteseményre izraeli katonák delegációját is meginvitálta.

Az Invictus Games egy 2014-ben, Harry brit királyi herceg által alapított multisport rendezvény, amelyen a részt vevő sportolók sérült katonák és veteránok. Kilencféle sportágban szerveznek mérkőzéseket az esemény során, mint például kerekesszékes kosárlabda, ülőröplabda, vagy beltéri evezés. A versenyt a latin invictus, azaz legyőzhetetlen kifejezésről nevezték el, és amerikai elődje, a Warrior Games inspirálta. Az első Invictus Games 2014-ben rendezték meg, melyet Londonban, az Erzsébet királyné Olimpiai Parkban tartottak 13 nemzet részvételével.

A 2022-es németországi Invictus Játékokra többek között Jordánia és Irak is meghívást kapott.

Harry herceg döntését azonban, hogy ezúttal, első alkalommal az Izraeli Védelmi Erők harc közben megsebesült katonáit is szívesen látja versenyén, muszlim honfitársai nem tudják megemészteni — számolt be erről a Daily Mail.

A brit muszlim közösség és számos emberi jogi csoport főként azt sérelmezi, hogy egy olyan hadsereg képviselőit invitált meg a királyi herceg, mely ellen nyomozást indított a Nemzetközi Büntetőbíróság a gázai övezetben és Ciszjordániában elkövetett állítólagos háborús bűnök miatt.

„A brit királyi család képviselőjének döntését az arabok provokációjaként fogják tekinteni”

— jelentette ki Abdel Bari Atwan neves brit arab újságíró.

Az izraeli delegáció részvételét már meg is erősítették az Invictus Games tisztviselőinek március 10-i londoni találkozóján, és pénzügyi támogatásának biztosításáról is döntött a globális jótékonysági szervezet, a Genesis Philanthropy Group.

„Mindig nyitottak vagyunk az Invictus Gamesben részt vevő nemzetek bővítésére.”

— kommentálta az esetet az Invictus Games Foundation szóvivője.