5 perces, szinte bárhol használható vírustesztet dobnak piacra

Az amerikai Abbott Laboratories olyan koronavírus-tesztet mutat be, amely hordozható és olyan kicsi, hogy szinte bármilyen környezetben felhasználható.

John Frels, az Abbott Diagnostics kutatási és fejlesztési alelnöke elmondása szerint az orvostechnikai eszközgyártó április 1-jétől kezdve napi 50 ezer tesztet tervez a megrendelők rendelkezésére bocsátani – írja a Bloomberg. A molekuláris teszt a koronavírus genomjának apró darabjait keresi, amelyek gyorsan felismerhetők, amennyiben nagy számban vannak jelen. A fertőzés végleges kizárására irányuló alapos kutatás azonban akár 13 percet is igénybe vehet.

Az Abbott szabad utat kapott sürgősségi felhasználásra az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerészeti Igazgatóságától „engedélyezett laboratóriumok és betegellátási intézmények általi használatra” – jelentette ki a cég pénteken.

Az Egyesült Államok komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy elegendő tesztet biztosítson a vírus kimutatására, még arra az esetre is, ha a járvány azzal fenyegetne, hogy fertőzöttekkel árasztja el New York, Kalifornia, Washington és más régiók kórházait. Miután a tesztek elvégzését eredetileg a magas kockázatú személyekre korlátozták, és a Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ által kidolgozott teszttel kapcsolatban problémák merültek fel, az amerikai szabályozók a világ vezető diagnosztikai vállalatai által gyártott eszközök felkutatásába kezdtek.

„Ez valóban óriási lehetőséget biztosít az első vonalban dolgozó egészségügyi szakemberek számára – akiknek sok fertőzést kell diagnosztizálniuk –, hogy betömjék a hiányt a vizsgálati eszközeinkkel”

– mondta Frels.

Már a hangjuk alapján kiszúrhatják a fertőzötteket

A koronavírus a légzőrendszerre van hatással, amelynek nyomán változhat az ember hang- és légzési mintázata.

A technológia az illinoisi székhelyű Abbott ID Now platformjára épül, amely az Egyesült Államokban jelenleg a leggyakoribb, az ellátás helyén alkalmazható gyorsteszt, több mint 18 ezer egységgel az országban. Széles körben használják az influenza, a torokgyulladás és emberi légúti óriássejtes vírus kimutatására.

A vizsgálat azzal kezdődik, hogy egy tamponnal mintát vesznek az orrból vagy a torok hátulsó részéről, majd összekeverik egy kémiai oldattal, amely felbontja a vírust és felszabadítja RNS-ét. A keveréket egy ID Now egységbe helyezik, amely egy 7 kilónál valamivel kisebb súlyú doboz, és amely a koronavírus genomja kiválasztott szekvenciáinak azonosítására szolgál, és képes figyelmen kívül hagyni az egyéb vírusok okozta szennyeződéseket.

A felszerelést szinte bárhol munkába lehet állítani, de a vállalat az ügyfelekkel és a Trump-kormányzattal együttműködve biztosítja, hogy a tesztek elvégzéséhez használt első kazettákat oda küldjék, ahol ezekre a legnagyobb szükség van.

A múlt héten az Abbott m2000 RealTime rendszere megkapta az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerészeti Igazgatóságának jóváhagyását a fertőzés meghatározására irányuló használatra a kórházakban és molekuláris diagnosztikai laboratóriumokban.

A rendszer akár heti 1 millió tesztet is képes elvégezni, de az eredmények megállapítása hosszabb időt vesz igénybe. Az Abbott havi legkevesebb 5 millió teszt hajt végrehajtását tervezi a két rendszer együttműködésével.

Más vállalatok szintén egyre gyorsabb tesztelő rendszereket vezetnek be. A Henry Schein Inc. csütörtökön elérhetővé tette az ellátás helyén alkalmazható ellenanyag-tesztjét, amely arra keres bizonyítékot, hogy a beteg immunrendszere legyőzte-e már a fertőzést. A vérvizsgálat elvégezhető az ápolási ponton, és körülbelül 15 perc alatt ad eredményt, ugyanakkor nem használható fel egy fertőzés minden kétséget kizáró diagnosztizálására.