Orbán: „Minél többen működünk együtt, annál több életet tudunk megmenteni”

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött hétfőn az Országgyűlés ülése, melyen a felhatalmazási törvény sürgős tárgyalásáról vitáztak.

A politikai viták, széthúzás helyett elérkezett az összefogás ideje – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában.

„Párthovatartozástól függetlenül erre kérem képviselőtársaimat is” – mondta a kormányfő, aki az előzőleg, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján közölt részleteket ismertette a plenáris ülésen is.

Kiemelte, „az előttünk álló időszak nehéz lesz”, mindenkitől erőfeszítéseket követel, de azért érdemes vállalni ezeket, mert így „emberéleteket menthetünk meg”.

„És minél többen működünk együtt, annál több életet tudunk megmenteni” – hangoztatta.

A vírusnak ma nincs ellenszere, bár azt az egész világon elszántan keresik, és Magyarország is hozzájárul ehhez az erőfeszítéshez – tette hozzá, jelezve ugyanakkor, így sem várható, hogy a vakcina a közeljövőben elérhető lesz.

„Mi, magyarok úgy döntöttünk, hogy a vakcinára való várakozás helyett felvesszük küzdelmet a vírus terjedésével szemben” – jelentette ki.

A dolgok szokásos rendjében nem lett volna lehetséges megszervezni a „kollektív önvédelmet”. Ez, valamint a fertőzés ütemének lassítása, a veszélyeztetettek megvédése, a megfelelő ellátás biztosítása, a gazdasági következmények enyhítése és a lebénuló gazdaság újraindítása nem lett volna lehetséges a békeidőben érvényes szabályok mellett – mondta.

Úgy fogalmazott: most mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából, most egy ideig másképpen kell dolgoznia, viselkednie, szerveznie az életét. Ezért vezették be a veszélyhelyzeti jogrendet is, ami eszközöket ad a kormánynak, hogy megszervezze Magyarország önvédelmét – közölte, hozzátéve, hogy a védekezés négy – katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági – vonalon zajlik.

Arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés hosszú lesz, nagyon sok eszközre lesz szükség, és „még nagyon az elején vagyunk”.

A vírus elleni védekezéshez szükséges eszközökből és felszerelésekből nyugaton hiány van, elérhető segítség ma csak keleten található, ott „óriási tételeket kötöttünk le”, a szállítmányok folyamatosan érkeznek. Több mint tíz repülőgép teljesít szolgálatot – tudatta.

Orbán Viktor megköszönte az egészségügyi dolgozók eddig munkáját, azt mondta róluk, „kiérdemelték mindannyiunk nagyrabecsülését”.

Fotó: Facebook

DK: a nemzeti egység nem jelenti a feltétel és korlátok nélküli engedelmességet

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezetője azzal kezdte: tudomásul veszik a kormányfő napirend előtt adott „jelentését”, ugyanakkor beszámolók, tájékoztatók százai, ezrei szólnak arról, hogy az egészségügyben, kereskedelemben, fuvarozásban, vagyis a „frontvonalban” dolgozók „magukra hagyatva érzik magukat”. Nincsen rendben, ha nem fogadjuk el azoknak a panaszát, akik naponta veszélyeztetik életüket, közben pedig azt hallják a felelősöktől, hogy minden rendben van – fogalmazott.

A miniszterelnök nemzeti egységre való felszólítására úgy reagált: a nemzeti egység nem a nemzet némaságát jelenti, és „nem a nemzet feltétel és a korlátok nélküli engedelmességét egy korátokat esetleg nem ismerő hatalomnak”.

Hangsúlyozta: ha azt kérik, hogy a konkrét veszélyhelyzet megoldásában közreműködjenek, akkor ezt megteszik, de ha arra kérnek felhatalmazást, hogy bármit engedjenek meg a regnáló hatalomnak a veszélyhelyzetre hivatkozva, akkor muszáj azt mondani, hogy „eskünk, tisztességünk, hazafiságunk okán ezt nem tudjuk megtenni”.

Azért nem, mert azért küzdünk, hogy hazánk maradjon demokratikus, szabad jogállam; nem lehet éppen ezeket elvenni, bármilyen más harc ürügyén – fogalmazott.

Párbeszéd: nem adunk időkorlát nélküli felhatalmazást a kormánynak!

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője támogathatónak nevezte Orbán Viktor bejelentett intézkedéseit, de szerinte ezek nem elégségesek. Számon kérte a kormányon az egészségügyi dolgozók védőfelszereléseinek hiányát, és kevésnek nevezte a járulék- és adóelengedés mértékét is, az alapjövedelem bevezetése mellett érvelve. Azt is javasolta, hogy végezzenek sokkal több szűrést a vírus elleni védekezés részeként.

A politikus lex Covidnak nevezte a koronavírus elleni védekezésről szóló, a kormány által benyújtott törvényjavaslatot, és úgy vélte: ebben Orbán Viktor olyan időkorlát nélküli felhatalmazást kér, amelyre egész Európában nincsen példa.

„Ön miniszterelnök úr, nem a vírust akarja egyedül legyőzni, hanem minket is” – fogalmazott Szabó Tímea, aki szerint a javaslat arra is felhatalmazást ad a kormánynak, hogy felszámolja „a szabad sajtó maradékát is”, és akár orvosokat, sajtómunkásokat és ellenzéki képviselőket is börtönbe zárjon, ha a kormánynak nem tetsző dolgokat mondanak. Ezt diktatúrának hívják – jelentette ki, hozzátéve, hogy a Párbeszéd nem fog időkorlát nélküli felhatalmazást adni a rendeleti kormányzásra.

Úgy vélte: online szavazást is be lehetne vezetni az Országgyűlésben, ez csak akarat kérdése.


Jobbik: a kormány csak saját magával akar együttműködni

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta, hogy a legfontosabb az együttműködés képességének megőrzése lenne, de a „felhatalmazási törvény” alapján úgy tűnik, hogy a kormány a jövőben csak saját magával akár együttműködni.

A politikus arra kérte a kabinetet, hogy emelkedjen felül az ellenérzésein, „ne gyűlölkedjenek, hanem koncentráljanak a feladatra”, mert kevés az idő.

Emlékeztetett arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint minden gyanús esetet tesztelni kell, mert csak így lehet megfékezni a járványt. A Magyar Orvosi Kamarára hivatkozva azt is kérte, hogy vezessék be a kijárási tilalmat, mert a „holnap áldozatait ma lehet megmenteni”.

Jakab Péter arra is kitért, hogy létre kell hozni egy munkahelyvédelmi alapot, ami garantálni tudják a bajba jutott dolgozók megélhetését és a munkahelyek további működését. Egyúttal be kell vezetni a számlafizetési moratóriumot és a hatósági árszabást – tette hozzá.

Végül arról beszélt, hogy a legrosszabbul kereső magyarok, az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozók azok a hősök, akik most a hátukon cipelik az országot. Arra kérte a parlamentet, hogy felállva és tapssal mondjanak köszönetet nekik ezért.

MSZP: kilencven napig tartson a kormányrendeletek hatálya!

Tóth Bertalan (MSZP) azt javasolta, hogy a kormány ne csak a munkaadókkal, de a munkavállalói képviseletekkel is konzultáljon. Azt is kérte, hogy növeljék meg az álláskeresési támogatás időszakát és összegét, valamint hozzák előre a novemberben esedékes nyugdíjkiegészítések kifizetését.

Az ország helyzete miatt együttműködésre van szükség, de az nem együttműködés, hogy „leteszek valamit az asztalra és azt mondom, hogy ez van” – bírálta a kormányt a pártelnök. Hozzátette, az ellenzék már felajánlotta, hogy konszenzussal fogadjanak el egy olyan törvényt, ami felhatalmazza a kormányt a cselekvésre, de „nem a korlátlan cselekvésre”. Az ellenzék ezért azt kéri, hogy a veszélyhelyzetben meghozott kormányrendeletek hatályát kilencven napban maximalizálják. Arra kérte a kormányfőt, személyesen járjon el a Fidesz és a KDNP frakcióknál, hogy

ez a határidő június 30-a legyen és annak lejárta után az Országgyűlés döntsön a meghozott rendeletek további sorsáról.

Hozzátette: amennyiben ezt a kérdést rendbe teszik, akkor még hétfőn egyhangú döntés születhet a törvényjavaslatról. A szocialista politikus végül Orbán Viktorhoz fordulva azt mondta: el kellene döntenie, hogy a vírust akarja legyőzni vagy az ellenzéki képviselőket.

LMP: még nem látszik, mennyire nehéz a helyzet

Keresztes László Lóránt, a LMP frakcióvezetője köszönetet mondott a járvány megfékezéséért dolgozó embereknek. A politikus egyetértett azzal, hogy nagyon nehéz helyzetben van az ország, és egyelőre még nem is lehet pontosan tudni, milyen egészségügyi és gazdasági hatásai lesznek a világjárványnak. Hozzátette: őszintén kell beszélni, el kell mondani az embereknek, hogy a fegyelmezettség a legfontosabb, és a kormánynak cselekednie kell, világosan, nagyon kemény, határozott intézkedéseket kell megtennie. Ebben teljes egyetértés van, ahogy abban is, hogy félre kell tenni most a pártpolitikai gondolkodást – rögzítette.

Kitért arra, hogy az elmúlt tíz évben a magyar politika egyfajta mocsárba süllyedt, és szereplői ebből nagyon nehezen tudnak kijönni, pedig nagy szükség lenne rá. Szerinte abban mindenki egyetért, hogy a békeidőben szokásos eljárások most nem megfelelőek, kell egy világos jogrend, egy olyan felhatalmazás a kormánynak, hogy az intézkedéseket kellő gyorsasággal tudja meghozni. A felhatalmazási törvény azonban arról szól, hogy lehetőséget ad a kormánynak gyakorlatilag a rendeleti úton történő kormányzásra a védekezéssel összefüggésben időkorlát nélkül a parlament ellentétes döntésig – közölte. Ezzel nagyon sokan nem tudnak azonosulni, és ezért alakult ki a helyzet súlyosságához mérten egy méltatatlan vita.

Hozzátette: a hétfői és keddi parlamenti nap egyik legfontosabb kérdése lesz, hogy sikerül-e példát mutatni, olyan lépéseket tenni, hogy valóban konszenzussal fogadjanak el egy nagyon kemény intézkedést. Ehhez kellenek garanciák, kell időkorlát, és a szükséges gesztust a kormányoldalnak kell megtennie.

KDNP: jelentős egészségügyi és a gazdasági intézkedések születtek

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta, megnyugtató volt hallani az adatokat az egészségügyi dolgozók, és a rendfenntartásban résztvevők létszámáról. Ahogy azt is megnyugtató volt hallani, hogy az orvosok 65 év felett otthon maradhatnak, mert van elég náluk fiatalabb egészségügyi dolgozó.

A kereszténydemokrata politikus a hatósági egészségügyi intézkedések mellett kiemelte a gazdasági intézkedéseket is, ezek közül a fizetési moratóriumot, a kilakoltatások és végrehajtások felfüggesztését. Hangsúlyozta: a KDNP számára mindig is fontos volt a „padlóra került” családok helyzetének kezelése.

Üdvözölte a gyes és a gyed továbbélésének lehetőségét. Az előtte elhangzottakat úgy kommentálta: most némileg szelídebb volt az ellenzék hangja, mint békeidőben. Harrach Péter azt mondta: a hétfői szavazás arról szól, hogy a veszélyhelyzetben a járvány végéig vagy a járvány egy bizonytalan időpontjáig terjesszék ki a kormány hatáskörét. Úgy gondolja, ha a bizalom működik, elfogadják a kormányoldal előterjesztését – rögzítette a KDNP frakcióvezetője.

Fidesz: nincs korlátlan hatalom, az ellenzék ne csapja be az embereket

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szintén köszönetet mondott azoknak, akik az egyre nehezedő védekezésben részt vesznek, és akik önkéntes alapon segítik a koronavírus elleni harcot. Erre óriási szükség van, a neheze még előttünk van – mondta.

Hozzátette: az a feladata és szándéka, hogy megkérje a pártokat, ne most sarkítsák ki a meglévő különbségeket. Kitért arra, hogy az elmúlt időszakban több hétpárti egyeztetést is tartottak, amelyek egy-két pillanattól eltekintve jó hangulatúak és konstruktívak voltak, abba az irányba mutattak, hogy együtt fel tudnak lépni a koronavírus ügyében. Az első és az utolsó találkozó között azonban történt valami, amit nem ért, mert a szövegszerű javaslatot egy hete még más kritikával illette az ellenzék, mint most – közölte.

Megjegyezte: az nem újdonság, hogy Gyurcsány Ferenc nem szereti őket, „ez legalább kölcsönös”, de annak, amit elmondott a DK elnöke, nincs most itt az ideje.

Hangsúlyozta: hétfőn tárgyalni kell a koronavírusról szóló törvényről, amihez négyötödös többségre van szükség. Szeretnének közösen dönteni az ellenzékkel – rögzítette. Ha a védekezés politikai bizalmi kérdés pártok között, akkor azonban nem lesz semmilyen módjuk arra, hogy ebből kitörjenek – jegyezte meg, hozzátéve: úgyis tudnak segíteni, ha kimennek a teremből, és a kormánypártokra bízzák a döntést. Minden felelősséget vállalni fognak a kormánypártok – jelentette ki.

Kocsis Máté egyúttal cáfolta, hogy a felhatalmazási törvényjavaslat korlátlan hatalmat adna a kormánynak. Nem mond igazat az ellenzék, ne csapják be az embereket – közölte. Hozzátette: az sem igaz, és személyes sértésnek veszi, hogy a kormánypártok és a kormány ne tett volna engedményeket. Az az érzése, hogy felállították a kormány túlhatalmára vonatkozó vádat, és ezt akarják legyőzni.

A vírust kell legyőzni, és ehhez a kormány folyamatos cselekvőképességét biztosítani, mert ettől emberéletek függnek – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője.
Feltette a kérdést, ki az, aki megtudja mondani, hogy 60 nap múlva ez a parlament ülésezésre képes lesz-e? A járvány megszűnése nem a kormány, az ellenzék, a parlament akaratától függ, az egy objektív tény lesz – mondta.

Nincs sürgős tárgyalás

Nem szavazta meg a felhatalmazási törvény holnapi elfogadásának lehetőségét a Ház – írja az Index.hu.

137 igen, 52 nem aránnyal nem lett meg a 4/5-ös a felhatalmazási törvényjavaslat sürgős, házszabálytól eltérve, azaz kivételes eljárásban történő tárgyalásához és keddi elfogadásához az Országgyűlés. Nemmel az ellenzék szavazott,

ugyanakkor a jogszabályt sürgős tárgyalással, már jövő héten kedden el tudja fogadni a Fidesz-KDNP frakciószövetség, mert a kétharmados többség hozzájárult a sürgősségi napirendre vételhez.