Magyar származású holokauszttúlélő a koronavírus első izraeli áldozata

Szombaton 945 főre növekedett a fertőzéssel diagnosztizáltak száma a zsidó államban. 

Az izraeli egészségügyi minisztérium pénteken bejelentette, hogy egy idős 88 esztendős férfi a koronavírus első áldozata — írja a The Jerusalem Post.

Aryeh Even 17 esztendősen egyedül vándorolt ki Magyarországról Izraelbe. A férfi négy gyermeke és 18 unokája közül senki nem lehetett jelen a betegágnál a szigorú járványügyi előírások miatt.

Even a Migdal Nofim nevű jeruzsálemi idősek otthonában élt és itt az egyik szociális munkástól kapta el a vírust. Az intézményben hat másik nyugdíjasnál is kimutatták a fertőzést, közülük egy idős hölgy jelenleg is kritikus állapotban van.

Az egészségügyi minisztérium előírásai miatt vasárnap reggel szűk családi körben tartották meg a temetést, ahol a gyászolóknak 1 méteres távolságra kellett egymástól állnia — írja az Arutz 7. 

Izraelben szombaton 178 embert diagnosztizáltak koronavírussal, ami azt jelenti, hogy már 945-en kapták el a fertőzést. Húsz személy állapota kritikus, és összesen 274 embert ápolnak kórházakban — írja a The Jerusalem Post. 

A súlyos esetek többsége nyugdíjas korú, akik több más betegségben is szenvednek, azonban a minisztérium beszámolt egy kritikus állapotban levő 40-es éveiben levő betegről, aki a vírus elkapása előtt egészséges volt.

Az új fertőzöttek között van két katona is. A hadsereget súlyosan érinti a vírus, eddig 14-en betegedtek meg és hatezren kerültek izolációba. Az egészségügyi személyzet is különösen ki van téve a vírusveszélynek, eddig 3000 ápolót és orvost kellett karanténba helyezni.

Izraelben naponta 2000 tesztet hajtanak végre, hogy sikeresen kiszűrjék a megbetegedéseket. Szerdán egy Moszad akció keretében százezer tesztet hoztak Izraelbe.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök egy szombati interjúban elmondta, hogy szeretnék lokalizálni a betegeket és engednék, hogy az egészségesek visszamenjenek dolgozni. A hétvégén a jó idő miatt többen megszegték a karantént is kimentek az utcára. A miniszterelnök elmondta, hogy ha az emberek nem tartják be a kormány rendelkezéseit még szigorúbb lépéseket fognak bevezetni.