Chatbot segíti a koronavírus-szűrést Amerikában

„Clara” a felvázolt tünetek súlyosságától függően ajánlásokat fogalmaz meg a mentők azonnali értesítésétől a határozatlan ideig otthon maradásig bezárólag.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) „koronavírus önellenőrzővel” kívánja segíteni a járvánnyal szembeni harcot. Az „Clara” nevet viselő online robot a remények szerint nagy segítségére lehet az egészségügyi szolgáltatóknak a koronavírus tesztek iránt radikálisan megnövekedett kereslet közepette – írja a The Jerusalem Post.

Bárki, aki amiatt aggódik, hogy olyan tüneteket produkál, amelyek a koronavírusra (SAR-CoV-2), illetve az kísérő betegségre, a COVID-19-re vezethetők vissza, a csevegőrobotra bízhatják, hogy eligazítást nyújtson a szükséges kezelés formájáról, ha egyáltalán szükség van ilyesmire.

Clara egy sor kérdést tesz fel a hívóknak annak megállapítására, hogy valóban érintett-e a koronavírus-fertőzésben, és ha igen, a robot képes megbízható következtetéseket levonni azzal kapcsolatban, hogy milyen súlyos esetről lehet szó. A program rengeteg információt rendez egybe a témával kapcsolatosan, például az érdeklődő tartózkodási helyéről, illetve arról, hogy kapcsolatba kerülhetett-e olyasvalakivel, akiről ismert az érintettsége a koronavírus betegségben.

Clara az eset súlyosságától függően ajánlásokat fogalmaz meg a mentők azonnali értesítésétől a határozatlan ideig otthon maradásig bezárólag.

A robot helyi vonatkozású információkat és útmutatásokat is kínál, amelyeket az állampolgároknak követniük kell, azon állam előírásai alapján, amelyben éppen tartózkodnak.

Az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerészeti Igazgatósága (FDA) a hétvégén hagyta jóvá az első gyors koronavírus-diagnosztikai tesztet, amely nagyjából 45 perc alatt képes kimutatni a megbízható eredményt. Ez nagyon komoly előrelépést jelent egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Államok éppen a koronavírus-tesztek iránti igény kielégítése érdekében kénytelen erőfeszítéseket tenni.

A teszt fejlesztője, a kaliforniai székhelyű molekuláris diagnosztikai cég, a Cepheid szombaton tudatta, hogy sürgősségi felhasználási engedélyt kapott az FDA-tól a vizsgálathoz, amelyet elsősorban a kórházakban és a sürgősségi osztályokon fognak elvégezni. A társaság azt tervezi, hogy a jövő héten kezdi meg a tesztek kiszállítását a kórházakba.

Az FDA külön nyilatkozatban erősítette meg a jóváhagyását. Egyúttal arról biztosította az állampolgárokat, hogy a vállalat március 30-ig mindenhol igyekszik biztosítani a tesztek elérhetőségét.

A jelenlegi vizsgálati rendszerben a mintákat egy központi laboratóriumba kell küldeni, és az eredményekre napokig várni kell.

„Az új eszközökkel, mint például a közvetlenül a betegágy mellett vagy az elsődleges ellátásban a háziorvosi rendelőben elvégzett diagnosztika alkalmazásával a tesztelés új szakaszába lépünk, ahol a tesztek sokkal könnyebben elérhetők lesznek mindazon amerikaiak számára, akiknek szükségük van rá” – mondta Alex Azar, az USA Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériumának munkatársa szombaton.

Az Egyesült Államok még csak meg sem közelíti a koronavírus-tesztelés iránti belső kereslet kielégítését. Számos egészségügyi szakértő előrejelzése szerint a késedelmes és kaotikus tesztelés életekbe kerülhet, beleértve az orvosokét és az ápolókét is.

Pénteken Anthony Faucit, az amerikai országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatóját kérdezték, képes-e az Egyesült Államok kielégíteni a tesztek iránti igényt.

„Még nem tartunk ott” – felelte Fauci.

A múlt héten a New York-i Egészségügyi Minisztérium felszólította az egészségügyi szolgáltatókat, hogy szüntessék meg a nem kórházi ápolással ellátott betegek diagnosztikai vizsgálatát az ellátás biztosítása érdekében.

A COVID-19-et okozó vírus diagnosztikai vizsgálatát úgy tervezték, hogy a Cepheid világszerte több mint 23 ezer automatizált GeneXpert rendszerén működjön – nyilatkozta a cég.

„A rendszereknek nincs szükségük arra, hogy a felhasználók speciális képzettséggel rendelkezzenek a teszteléshez, és éjjel-nappal képesek futni”

– mondta Warren Kocmond, a Cepheid elnöke.

A társaság arra vonatkozóan nem közölt részleteket, hogy a teszt mennyibe kerül.

Az FDA arra törekszik, hogy bővítse a szűrőképességet a vírusra vonatkozóan, míg az Egészségügyi Világszervezet „rendet és fegyelmet” szorgalmazott a járvány elleni küzdelemhez szükséges egészségügyi felszerelések piacán.