Koronavírus: több száz lehetséges halottal számolnak a belga zsidó közösség tagjai

Az antwerpeni ortodox zsidó közösség 85 százaléka kaphatja el a koronavírust és több mint félezren a betegség áldozatául is eshetnek – figyelmeztet a Vosizneias ortodox hírportál.

Amíg egy átlagos belgának tizenöt szoros ismerőse van, addig egy belga ortodox zsidónak 150 ismerőse is lehet — vagyis tízszer annyi embernek is képes lenne továbbadni a koronavírust, erre figyelmeztetett a Vosizneias.com zsidó hírportál egyik cikke.

Antwerpen városának zsidó közösségi vezetői a napokban egy olyan kutatási eredményt tettek közzé, amely szerint a közösség nagy része, 85 százaléka fog megfertőződni a koronavírussal.

Belgiumban sincsenek túl optimista hangulatban az emberek: az ország ismert influenza-ellenes szakértője, Marc Van Ranst a hét elején azt mondta, hogy az ország lakosságának legalább fele fogja elkapni a vírust.

Az ország zsidóságának több mint fele, összesen mintegy 25 ezer ember haredi, azaz vallásos zsidó. A jelenlegi belga országos 3,5 százalékos koronavírus-halálozási arányt figyelembe véve ez legalább 550 halálos áldozatot feltételez

— emeli ki a cikk, amely megemlíti, hogy Belgiumban eddig hivatalosan 1795 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 21 ember vesztette életét.

A felmérés, amelyet az antwerpeni közösségek szakértői végeztek, úgy számol, hogy

a zsidóság negyede kényszerül majd kórházi ellátásra, 10 százalékuk pedig kritikus állapotba fog kerülni. 

Michael Freilich ortodox zsidó és jobboldali belga parlamenti képviselő azzal támasztotta alá a feltételezést, hogy „a város zsidói mind ismerik egymást. Minden zsinagóga egy meghosszabított családnak számít — ha egy átlagos belgának 15, akkor egy antwerpeni zsidónak 150 közeli ismerőse és családtagja van”.

Freilich szerint a közösségekben eddig mindenki magánügyként kezelte az esetleges fertőzöttséget, és teljességgel lehetetlen megállapítani, hogy ki és kinek adhatta át a kórokozókat.

Rabbinikus hatósági képviselők egy ideje már maguk is sürgetik, hogy a zsidó közösségek tagjai is tartsák be az ország vezetőinek mobilitást és gyülekezést korlátozó szigorú intézkedéseit. „Sokan így is tettek, de még mindig nem elegen” — figyelmeztetett Shmulie Markowitz, a Hatzole városi zsidó egészségügyi egység vezetője.

„Meg kell állítani, hogy emberek továbbra is részt vegyenek tíz főnél nagyobb eseményeken. Sokan gyerekeikkel együtt mennek be különféle — többnyire vallási — összejövetelekre” 

— panaszkodott Markowitz egy a közösségeknek címzett WhatsApp-üzenetében.

Azt, hogy a héten elvégzett számítások ne igazolódjanak be, vagy legalább is csak kisebb arányban legyenek emberveszteségek, meg lehetne akadályozni. Elsősorban távolmaradással és önkéntes karanténnal — tette hozzá a riportban Freilich.