Rakétatámadás érte az amerikaiak vezette iraki koalíció egy bagdadi támaszpontját

Legalább két rakéta csapódott a Bagdad déli részén fekvő Beszmája katonai támaszpontra, ahol az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló, Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció csapatai állomásoznak – közölték iraki biztonsági források kedden.

Egyelőre nem tudni, a katonai bázis ellen hétfő éjszaka intézett támadásnak voltak-e áldozatai.

A Beszmája támaszponton spanyol, portugál, brit és amerikai katonák állomásoznak.

A mostani egy héten belül a harmadik rakétatámadás olyan iraki katonai támaszpontok ellen, ahol a nemzetközi koalíció csapatai állomásoznak. A támadások elkövetéséért egyelőre egyetlen csoport sem jelentkezett, ám Washington az Irán támogatását élvező Kataib Hezbollah iraki síita milíciát teszi felelőssé.

Szombaton rakétatámadások érték a koalíció más nemzetiségű tagjainak bázisául szolgáló, a fővárostól mintegy 20 kilométerre található Tadzsi támaszpontot.

Ugyanezt a támaszpontot a múlt héten hasonló támadás érte, amelyre válaszul az amerikai hadsereg csütörtök este légicsapásokat mért a Kataib Hezbollah öt fegyverraktárára.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn felszólította az iraki kormányt, tegyen eleget a kötelességének, miszerint védelmet nyújt az Iszlám Állam ellen harcoló külföldi csapatoknak, és lépjen fel azok ellen, akik felelősek az őket ért támadásokért.

Rakéták csapódtak be a bagdadi amerikai nagykövetség közelében

Az amerikai források kiemelték, hogy ez volt a tizenkilencedik támadás amerikai érdekeltségek ellen a közel-keleti országban az elmúlt csaknem négy hónapban.