Kiutasítottak két iránit, akik elhagyták a karantént

Pénteken három újabb koronavírussal fertőzött magyart diagnosztizáltak. Mindhárman kórházban vannak, jó állapotban – jelentette ki Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Közlése szerint továbbra is egyedi esetek vannak. Azon dolgoznak, hogy megelőzzék a gócpontok kialakulását – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy visszaállították a határellenőrzést. Egyes országokból érkezőkre vonatkozóan beutazási tilalom van. Elmondta, hogy mostanáig 11 437 magyar állampolgárt ellenőriztek. Ebből 166 magyar állampolgár vonatkozásában rendelték el a hatósági házi karantént. Egy külföldi állampolgárt vittek kórházba koronavírus-gyanúval. 204 emberrel szemben megtagadták az országba való belépést – ismertette Lakatos Tibor.

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs egyetlen település lezárását sem tartja indokoltnak  – jelentette ki az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Lakatos Tibor

Közben a Belügyminisztérium közleményben tudatta: „az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kiutasított Magyarország és az Európai Unió területéről két iráni állampolgárságú, Magyarországon hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemistát, akik a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László Telephelyén

a részükre karanténként kijelölt szobát engedély és védőruházat nélkül elhagyták, oda a többszöri felszólítás ellenére nem mentek vissza, hangosan elégedetlenkedtek, az egészségügyi személyzettel szemben agresszíven léptek fel, az utasításaiknak nem tettek eleget.”

A két 23 éves férfivel szemben egyidejűleg három év Magyarországra történő beutazási és tartózkodási tilalmat is elrendelt az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság – írja a BM közleménye.

A kormány rendkívüli veszélyhelyzetet hirdet az egész országra

Intézménylátogatási tilalom az egyetemekre, távtanulási módszerekkel kell folytatni az oktatást.