Orbán: Hétfőtől „tantermen kívüli digitális munkarend” jön

A miniszterelnök a Facebookon közvetített rövid beszédében több fontos intézkedést is bejelentett. Tényleg bezárják az iskolákat és Izrael is felkerül az utazási tilalmi listára.

Tíz akciócsoport felállítását jelentette be Orbán Viktor péntek esti beszédében. A koronavírus különböző vetületeivel így egyebek között egy oktatási, egy új mobil konténerkórház felállításáért felelős, egy, a rendkívüli jogrendért felelős, egy pénzügyi, egy gazdaság-újraindítási és egy határellenőrzési akciócsoport foglalkozik majd.

A legnagyobb várakozás minden bizonnyal az oktatással kapcsolatos bejelentését előzte meg. A miniszterelnök közölte: több hónapig tartó változással kell számolni.

Március 16-tól, tehát hétfőtől a gyerekek otthon maradnak, az igazgatók és a tanárok viszont bemennek az iskolákba és interneten kommunikálnak majd a diákokkal, életbe lép a „tantermen kívüli digitális munkarend.”

Magyarország amúgy is fejleszteni kívánta a digitális oktatást, ennek pontos módját, az új módszertant a közeljövőben dolgozzák ki – mondta a kormányfő, hangsúlyozva, hogy ily módon az érettségire is fel lehet majd készíteni a diákokat.

A kormányfő külön megkérte a szülőket arra, hogy ne a nagyszülők vigyázzanak majd otthon a kicsikre, hiszen ők (mármint az idősek) a legveszélyeztetettebb korosztálya a koronavírusnak.

Ami a védekezést illeti: Magyarországnak több ezer mintavételhez elegendő laborkapacitása van, hogy kit vizsgálnak, arra a WHO nemzetközi szabályai irányadók. Az országnak van kétezer lélegeztetőgépe, de újak beszerzéséről is rendelkeztek.

Mivel néhány hazai fertőzött az utóbbi időben ott járt, ezért Izrael is felkerül azon országok listájára, ahonnan nem lehet Magyarországra beutazni, aki onnan hazajön, kéthetes önkéntes karantént kell vállalnia.

Már 19 vírusfertőzött van Magyarországon

Mindhárom új beteg magyar, a Szent László kórházban vannak elkülönítve.