Orbán: ez most a békebeli demokrácia és a háborús helyzet közötti fázis

Az idei és a már tervezés alatt álló 2021-es költségvetést is teljesen újra kell gondolni a koronavírus-járvány miatt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában.

A kormányfő kifejtette: az önkormányzatok és az intézmények költségvetését is át kell dolgozni.

Hangsúlyozta: felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézni. A kormány kidolgoz olyan gazdaságvédelmi akcióterveket, amelyek egy-egy ágazatnak jelentenek majd segítséget, megoldást, mert a gazdaság leállása nem ugyanolyan mértékben sújtja a különböző ágazatokat.

A leállt gazdaság újraindítását szolgáló, teljesen új megközelítésű gazdaságvédelmi akciótervet és azt szolgáló költségvetést kell elkészíteni – közölte Orbán Viktor.

A miniszterelnök úgy vélte, „a békebeli demokrácia és a háborús helyzet közötti fázis ez.”
A hvg.hu tudósítása szerint sokáig gondolkodott rajta, bevezessék-e a veszélyhelyzetet, de végül úgy döntött, meghozzák. Egyelőre csak két hétig az alkotmányos szabályok szerint, de Orbán szerint meg fogják hosszabbítani, ugyanis a koronavírus ezt indokolja.

„Azzal kell számolnunk, hogy az életünk megváltozik. A járvány megállítására intézkedéseket kell tenni” – jelentette ki a kormányfő, aki szerint a magyar jogrend fel van készülve az ilyen rendkívüli helyzetekre, a kormány pedig nem fog habozni, él a rendkívüli jogrend adta lehetőségekkel.

A kabinet a vírus terjedésének megállítására fog törekedni Orbán szerint, ezért elismételte, hogy például akik külföldről térnek haza, azok karanténba kerülnek.

A teljes cikk itt olvasható el.

A kormány rendkívüli veszélyhelyzetet hirdet az egész országra

Intézménylátogatási tilalom az egyetemekre, távtanulási módszerekkel kell folytatni az oktatást.