A törökök és az oroszok közösen fognak járőrözni Szíriában

Törökország és Oroszország pénteken megállapodott a szíriai Idlíb tartományban múlt péntek óta érvényben lévő tűzszünet részleteiben, és hamarosan közösen fog járőrözni – jelentette be Hulusi Akar török védelmi miniszter.

A két fél kedd óta tárgyalt a török fővárosban. Törökország és Oroszország ellentétes oldalon áll a szíriai konfliktusban, Ankara az úgynevezett mérsékelt felkelőket, míg Moszkva a damaszkuszi vezetéshez hű erőket támogatja.

A pénteki megállapodás értelmében egyebek közt „közös összehangoló központokat” hoznak létre a tűzszünet betartásának ellenőrzésére, március 15-től pedig együtt őrjáratoznak a Latakia és Aleppó közötti autópálya mentén.

A török védelmi miniszter ugyanakkor tegnap arra figyelmeztetett, hogy ha az ellenség támadásai megélénkülnének, a tűzszünet pedig összeomlana, akkor Törökország onnan folytatná a március 1-jén indított Tavaszi Pajzs fedőnevű hadműveletet a szíriai kormánycsapatok ellen, ahol múlt pénteken, a tűzszünet életbe lépésével abbahagyta.

A fegyvernyugvásról Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyezett meg múlt csütörtökön Moszkvában. A lépést megelőző hetekben egyre hevesebb harcok dúltak Idlíbben a török hadsereg és a damaszkuszi erők között. Az összecsapásokban többtucatnyi török és több száz szíriai katona vesztette életét. Január 27-én egy légicsapásban legkevesebb 36 török katona halt meg.

A harcok miatt csaknem egymillió lakos kényszerült elhagyni otthonát, és indult meg menedéket remélve a török határ felé.

Ankara és Moszkva nagyrészt megállapodott az idlíbi tűzszünet részleteiről

Jelentette csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökség Hulusi Akar török védelmi minisztert idézve.