Az EU szemben áll mindazokkal, akik az erőszak eszközével akarják megsebezni a társadalmat

Az Európai Unió határozottan szemben áll mindazokkal, akik a gyűlölet, az erőszak eszközével akarják megsebezni és megosztani a társadalmat, mindenkinek joga van ahhoz, hogy biztonságban érezze magát az otthonában és az utcákon – hangsúlyozta az Európai Bizottság a terrorizmus áldozatainak 16. emléknapja alkalmából kiadott szerdai nyilatkozatában.

„A terrorcselekmények mindegyike támadás az értékeink és az életmódunk ellen. Közös felelősségünk annak biztosítása, hogy egyetlen áldozatot se felejtsenek el, hogy egyetlen sérültet se hagyjanak egyedül”

— fogalmaztak.

Leszögezték, az EU számos eszközzel támogatja az áldozatok hozzátartozóit, védi jogaikat, és biztosítja, hogy hangjukat hallathassák. Azt közölték, hogy újonnan indított, a terrorizmus áldozatait segítő központján keresztül az uniós bizottság szakértői támogatást és útmutatást nyújt a tagállamoknak, hogy terrortámadást követően miként nyújtsanak segítséget a hozzátartozóknak.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság még idén új stratégiát kíván előterjeszteni az áldozatok védelmének és támogatásának növelése, a nemzeti hatóságok közötti együttműködés fokozása, illetve a kártérítéshez való hozzáférés megkönnyítése érdekében.

„A mai napon emlékezünk és tisztelettel gondolunk a terrortámadások valamennyi áldozatára, valamint mindazok bánatában és fájdalmában osztozunk, akik hordozzák a terrorcselekmények fizikai és lelki sebeit”

– írta közleményében a brüsszeli testület.

A  terrorizmus áldozatainak európai emléknapja a százkilencvenhárom uniós polgár halálát és ezrek sérülését okozó 2004. március 11-i madridi bombamerényletekről megemlékező rendezvény minden évben.