Dávid-csillag miatt ért inzultus egy zsidó tinédzsert Ausztriában

A 16 éves fiú épp egy Dávid-csillaggal díszített gyűrűt viselt, mikor két tinédzser megkérdezte tőle, hogy zsidó-e, elkezdték szidalmazni, majd összeverték Graz városában.

Az antiszemita támadásról adott hírt a Jewish Telegraphic Agency, miután két tinédzser bántalmazott súlyosan egy 16 éves fiút Graz városában. A fiatalembert egy helyi kórházba szállították súlyos zúzódásokkal és vágásokkal az arcán.

A rendőrség egyelőre keresi a tetteseket.

A grazi zsidó közösség közleménye szerint az áldozat egy Dávid-csillaggal díszített gyűrűt viselt, amikor a múlt héten támadás érte egy középiskola környékén. Az elkövetők megkérdezték tőle, hogy zsidó-e. Amikor igennel felelt, verbálisan és fizikailag is bántalmazni kezdték.

„Sz*r zsidó” — így nevezték az áldozatot.

Dina Porat: Miért volt szükség egy új antiszemitizmus-definícióra?

A Jad Vasem vezető történésze az új antiszemitizmusról és a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség antiszemitizmus-definíciójának megalkotási folyamatáról, jelentőségéről adott elő az Andrássy Egyetemen.

Elie Rosen, a grazi zsidóság vezetője közleményében azt írta, hogy a helyi iskolákban fontos lenne az antiszemitizmus ellen küzdeni, és nemcsak a holokausztról, de a közel-keleti konfliktusról is oktatni kellene a diákokat. „Az a helyzet, hogy a ‘zsidó’ szitokszóvá vált az iskolaudvarokon” — áll a közleményben.

„Sajnos a grazi eset nem az egyetlen” — tette hozzá. „Ez egy európai folyamat része”.

A Tett és Védelem szervezet statisztikái szerint Ausztriában az antiszemita bűncselekmények száma 2018-ra csaknem megduplázódott 2014 óta — 255-ről 547-re nőtt. Becslések szerint a szomszédos országban ma közel 15 ezer zsidó él — többségük Bécsben. A második legnagyobb zsidó közösség Grazban 150 főt számlál.