Arab képviselő: Itt az ideje eltörölni a „visszatérés jogát” Izraelben

Aida Touma-Szuljemáni szerint „el jött az idő a palesztin embereket súlyosan megkárosító törvényt visszavonására”, illetve hozzátette, olyan pártot támogatnának, aki nem félne meghozni ezt a döntést.

Az arab Knesszet-képviselő szerint a zsidók Izraelbe való bevándorlását biztosító törvényre nincs már szükség — írja az Israel Hayom. Szulejmáni azt nyilatkozta, hogy az Arab Lista azt a koalíciót támogatja, akik belegyeznek abba, hogy megszüntetik a visszatérés jogát biztosító törvényt.

A visszatérés törvényét 1950-ben fogadta el az izraeli parlament és ez adta meg a törvényi hátteret ahhoz, hogy zsidók milliói vándorolhassanak az országba.

„Nem hiszem, hogy még szükség lenne a törvényre. Azok, akik visszaakartak térni Izraelbe, azok már megtették” -jelentette ki az arab politikus az izraeli rádióban.

A közös Arab Lista 15 képviselői mandátumot szerzett a március másodikai választásokon. Az arab pártok kijelentették, hogy nem támogatnak olyan koalíciót, aki belegyezne Trump béketervébe.

Az elemzők előzetesen arra számítottak, hogy az arab pártok Beni Ganzot és a Kék és Fehér pártot fogják támogatni, de ilyen feltételek mellett ez a koalíció közel lehetetlen, lévén, hogy a legnagyobb ellenzéki párt cionista jellege elvitathatatlan.

Újabb patthelyzet: mi lesz a béketervvel az izraeli választások után?

Trumpnak nem akadály az izraeli politikai válság, ugyanis előtte Netanjahuval és Ganzcal is megegyezett a béketerv elfogadásáról. Nagy Gabriella elemzése.