Netanjahu: Ganzék „megpróbálják ellopni a választásokat”

Az izraeli ügyvivő miniszterelnök szombat este egy sajtótájékoztatón ismét győzelmet hirdetett és kijelentette: nem megy sehova, szerinte riválisai „megpróbálják ellopni a választásokat” – írja az Új kelet online.

Sem a Likud sem a Beni Ganz vezette Kék-Fehér nem rendelkezik egyértelmű többséggel. A március 2-i választásokon a Likud nyerte a legtöbb széket, azonban a jobboldali blokk nem szerzett elég mandátumot a kormányalakításhoz. Mivel a királycsináló Jiszráel Beitenu úgy tűnik, hogy a Kék-Fehér mellé állt, a baloldalnak az arab pártokkal együtt 62 mandátuma van a jobboldal 58 mandátumával szemben – emlékeztet az Új kelet online.

Netanjahu azt állította, hogy Ganz és a Jiszráel Beitenu vezetője, Avigdor Liberman nem hajlandó elfogadni a szavazás végeredményét, hangsúlyozva, hogy a Likud három székkel többet kapott, mint a Kék-Fehér.

Megjegyzendő, hogy amikor szeptemberben a Kék-Fehér lett a Knesszet legnagyobb pártja, a Likud azzal érvelt, hogy ez nem számít, csak a blokk nagysága.

A koronavírus fogja összehozni az izraeli nagykoalíciót?

A vírus eddig százezer izraelit helyezett karanténba. Már csak Netanjahut és Ganzot kellene összeültetnie – írja a The Jerusalem Post elemzője.

A miniszterelnök ezen felül elítélte a Kék-Fehér törvényjavaslatát. amely megakadályozza vádemelés alatt álló Knesszet-képviselők (mint Netanjahu) miniszterelnöki kinevezését, mondván: „Ez ellentétes a demokrácia legalapvetőbb irányelveivel.”

A miniszterelnök beszédében a Kék-Fehért választási csalással is vádolta, mondván, Ganz megszegte a szavazóinak tett ígéretét, amely szerint nem hoz létre kormányt, amely a többnyire arab törvényhozókból álló Egyesült Listára támaszkodik, akik „támogatják a terrorizmust és az izraeli katonák lemészárlását.” Ugyanakkor kijelentette: „Nincs semmi kifogásom az arab szavazók ellen. Mi is kaptunk szavazatokat az araboktól, és büszke vagyok rá.”

Ganz egyébként sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy „a többség Netanjahu uralmának végét akarja”, mondta, és a miniszterelnököt erőszakra bujtással és megosztással vádolta.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Újabb patthelyzet: mi lesz a béketervvel az izraeli választások után?

Trumpnak nem akadály az izraeli politikai válság, ugyanis előtte Netanjahuval és Ganzcal is megegyezett a béketerv elfogadásáról. Nagy Gabriella elemzése.