Miniszobrot kapott Szenes Hanna Budapesten

Nőnapi akcióként vasárnap felavatták a magyar származású izraeli „Wonder Woman” első szobrát hazánk fővárosában.

Kolodko Mihály váci szobrászművész és a Hosszúlépés nevű turisztikai-örökségvédelmi szervezet közös együttműködéséből vált valóra a tavaly bejelentett kezdeményezés: vasárnaptól szobra van Budapesten a város szülöttének, Izrael egyik legismertebb holokauszt mártírjának, Szenes Hannának.

Erről a Hosszúlépés saját Facebook bejegyzésében tájékoztatta a közvéleményt.

„Tavaly nőnapon úgy határoztunk, megmutatjuk a városnak, mennyire fájóan hiányoznak utcáinkról és tereinkről a hősnők szobrai – ma pedig kikerült a városba az első hősnő, Szenes Hanna miniszobra” — írják az oldalon.

A társaság, amelyik gyalogos sétákat szervez Budapesten hangsúlyozta:

„Wonder Woman” kezdeményezésükkel bemutatnak tíz hősnőt, akik megérdemelnék, hogy szobrot kapjanak a fővárosban.

Fotó: Facebook

Szenes Hanna – noha Izrael egyik nemzeti hőse – szülővárosában mindössze egy erzsébetvárosi apró park őrizte eddig emlékét – itt található mostantól az új szobor is.

Szenes Hanna 1939-ben emigrált Palesztinába, ahol csatlakozott a Haganához majd a brit hadsereghez is. 1944-ben a britek ejtőernyővel dobták le a Jugoszláviában. Édesanyját szerette volna megmenteni, aki Magyarországon maradt. Miután átlépett a  magyar határon, hamar elkapták és a hírhedt Margit körúti fogházba vitték, ahol megkínozták, de ő nem volt hajlandó vallani.

Szenes Hannának a Széna téren a II. Kerület Önkormányzat is szobrot állít a jövőben, erről mi is hírt adtunk.

Szenes Hanna-szobrot állíthatnak Budapesten

A II. kerülteti Széna téren terveznek szobrot állítani Szenes Hanna költőnek, Izrael nemzeti hősének, nem messze attól a helytől, ahol 75 évvel ezelőtt kivégezték.