Nyert Netanjahu, de most sincs meg a többsége

Benjamin Netanjahu és pártja, a Likud ismét megnyerte az izraeli választásokat, de úgy tűnik, a jobboldali tömbnek megint nem sikerült a kormányalakításhoz szükséges 61 mandátumot összeszednie. 99 százalékos feldolgozottságnál 58 helyük van a Knesszetben – írja a The Times of Israel.

A Likud 36, riválisa a Kék és Fehér 33 helyet szerzett a Knesszetben a jelenlegi állás szerint. Az arab pártok Egyesült Listája 16-ról 15-re rontott, az ultra-ortodox Sasz 10-ről 9-re. A többi párt a korábbi eredményeit hozta. Az Egyesült Tóra és Judaizmus 7, az Avigdor Liberman vezette Jiszráel Beitenu 7, a Munkapárt-Merec szintén 7, a Jamina pedig 6 mandátumot szerzett.

A Likudnak és jobboldali szövetségeseinek így összesen 58 mandátuma van, ami három szék híján megint kevés a kormányalakításhoz.

fotó: EPA/ATEF SAFADI

Úgy tűnik, megint Liberman lehet a királycsináló. Ugyanis őt segíti az újabb patthelyzet és a negyedik választás lehetősége, amely egyre reálisabbnak tűnik. A pártelnök ugyanakkor bejelentette, hogy nem csatlakozik egy olyan Netanjahu-kormányhoz, amelyben az ultra-ortodoxok is helyet kapnak, de az arab pártokat összefogó Közös Listával sem ül be közösen kormányozni.

„Egy millimétert sem mozdulunk el onnan, amit a választóinknak ígértünk”

— nyilatkozta Liberman.

Netanyahu’s future still uncertain after Israeli election

Prime Minister Benjamin Netanyahu’s political future remained up in the air as preliminary results from Israel’s election indicated he would fall short of se…

A Likud „dezertőröket” keres a másik oldalról. A párt szóvivője közölte: már felvették a kapcsolatot a másik oldal négy-hat képviselőjével, amelynek köszönhetően Netanjahu képes lesz kormányt alakítani napokon belül.

A maradék szavazatok feldolgozásával még módosulhat a mandátumok leosztása, egyelőre folyamatban van a „problémás” körzetekben leadott szavazatok összesítése, ahonnan szabálytalanságot jelentettek — a katonák és a diplomaták dupla borítékjai, valamint mintegy négyezer, a koronavírus miatt házikaranténban lévő polgár szavazatának feldolgozása, akik a számukra felállított különleges választóhelyiségekben szavaztak.

A nem hivatalos végerdedmény estére várható, a hivatalosat pedig március 10-én közlik.