Elhalaszthatják a tokiói olimpiát

Lehetséges, hogy a koronavírusos fertőzések miatt mégsem tartják meg idén nyáron az olimpiát Japánban.

Ezt a játékokért felelős miniszter mondta kedden a tokiói parlamentben egy kérdésre válaszolva. Seiko Hashimoto szavait a BBC címoldalán idézi, érzékeltetve, hogy egyre feszültebbé válnak az erre az évre tervezett nemzetközi versenyek lebonyolításának előkészületei.

A politikus kijelentette:

Tokió szerződése szerint arra szövetkezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, hogy 2020-ban rendezze meg az olimpiai játékokat, ami úgy is értelmezhető, hogy a halasztás is lehetséges.

Seiko Hashimoto azért volt kénytelen – hivatalos japán kormány-tisztviselőként első alkalommal – felvetni a világ legfontosabb sportrendezvényének esetleges elhalasztását, mert hetek óta világméreteket öltő hullámban terjeszkedik a koronavírus.

A járvány eddig semmilyen jelét nem adta annak, hogy alábbhagyna a terjeszkedéssel: már több mint 3 ezer ember halálát okozta, és a szakemberek szerint fokozott figyelemre van szükség minden országban. A kialakult helyzet miatt már eddig is számos sportrendezvényt elhalasztottak. Az olimpiai játékokat eddig csak két esetben, a világháborúk miatt voltak kénytelenek korábban elhalasztani.

A július 24-e és augusztus 9-e között esedékes tokiói játékok japán szervezéséért felelős miniszter hangsúlyozta: továbbra is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a versenyeket az eredetileg tervezett időben rendezzék. 

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke ugyancsak ezt a véleményt hangoztatta a múlt héten. A halasztás végső döntésének joga az ő szervezetük kezében van.

Abe Sindzó japán miniszterelnök egy hónapja közölte: a kormány szoros együttműködésben az illetékes szervezetekkel mindent elkövet azért, hogy a koronavírus-járvány ne veszélyeztesse a nyári eseményeket.

Koronavírus: mi lesz az olimpiával?

A házigazdák és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ismételten hangsúlyozta, nincs olyan terv, amely a játékok törlésére vonatkozna.