12 ezer argentin náci pénzét kezelték egy svájci bankban

A buenos aires-i elhagyatott náci hadiszállás egyik raktárában fedezték fel a neveket tartalmazó listát. 

A listát egy argentin nyomozó találta meg. Pedro Filipuzzi felfedezése azért is különleges, mert az 1940-es évek náci-barát argentin vezetése a háború végén igyekezett minden gyanús dokumentumot megsemmisíteni.

A dokumentumot a nyomozó egy Buenos Airesben található régi náci főhadiszálláson találta meg, majd átadta a Simon Wiesenthal Központ vezetőinek – számolt be a The Jerusalem Post. 

A papírok szerint 12 ezer argentin náci pénzét kezelte a Suisse Credit svájci bank.

Argentína nácibarát múltja közismert. A harmincas évek elején több Hitlerrel szövetséges kormánya is volt a dél-amerikai országnak. Majd változott a politikai széljárás, és 1938-ban Roberto Ortiz került kormányra, aki egy olyan bizottságot hozott létre, amely minden náci befolyást fel akart számolni az országban.

A német nemzetiszocialisták külföldi ágának több argentin tagja volt, és az országban több náci érdekeltségű cég üzemelt. A náci szervezetekhez körülbelül 20 ezer ember kötődött.

A náci cégek két argentin bankon keresztül mosták át a pénzt, amelyek aztán a svájci bankszámlákra küldték a bevételt.

1943-ban ismét nácibarát kormány került hatalomra, amely megsemmisítette a bizottság által végzett nyomozás dokumentumait. Azonban úgy tűnik, a pusztítás mégsem volt teljes.

A Simon Wiesenthal Központ már évek óta nyomoz Dél-Amerikában, ahol a nácik dollármilliókat érő lopott vagyont mostak át.

Jelenleg is tart egy nyomozás, amely leleplezte, hogy a nácik nagy mennyiségű aranyat utaltak át Venezuelán keresztül. A gyanú szerint az arany a koncentrációs táborokban a rabok szájából kihúzott aranyfogakból származhatott.

Kényszermunkásokat és holokauszt áldozatokat kárpótol a leggazdagabb német család

Németország leggazdagabb gyáriparos dinasztiája a család náci múltjának feldolgozása után jutott erre az elhatározásra.