Szlovákia újratöltve: „forradalmi hangulat hozta ezt az eredményt”

Hétről egyre csökkent a pozsonyi parlament magyar képviselőinek száma, miután a Bugár Béla vezette Híd-Most és a többi magyar párt sem érte el a bejutási küszöböt. Grendel Gábor az egyetlen, aki a győztes jobboldali OlaNO listájáról jutott be a törvényhozásba – írja az Új Szó.

Zuzana Čaputová szlovák államfő hétfőn hivatalában fogadta a szombati választásokon győztes jobboldali párt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) vezetőjét, Igor Matovičot.

A korrupcióellenes kampányt folytató OLaNO a szavazatok 25,02 százalékával nyerte meg a választást, és 53 képviselőt küldhet a 150 fős parlamentbe. Az államfő még egyeztet a szóba jöhető koalíciós partnerekkel is, és ha meggyőződik a koalíciós szándékukról, akkor megbízza Matovičot a kormányalakítással.

A Boris Kollar üzletember által vezetett, jobbközép Család Vagyunk, Sme rodina lehet a fő koalíciós partner. A párt a szavazatok 8,3 százalékát kapta, többet mint négy éve, ami 17 parlamenti képviselőt jelent.

Már most megy a vita a belügyminiszteri poszton, de Matovič határozottan kijelentette, hogy igényt tart erre a tárcára.

„Autentikus, korrupcióellenes mozgalom vagyunk, amely azért került a politikába, hogy kiirtsa a korrupciót. Ehhez viszont szükség van a belügyminisztériumra”

– idézi az Új Szó a pártelnököt.

Igor Matovič fotó: EPA/MARTIN DIVISEK

Egy vasárnapi tévéműsorban nem adott egyértelmű választ, elfogadhatónak tartja-e, hogy Boris Kollar kapja a védelmi tárcát. Régebben olyan fotók jelentek meg a sajtóban, amelyeken Kollar a pozsonyi alvilág tagjaival szerepel egy közös kiránduláson – emlékeztet a lap.

Kiszorultak a magyar érdekeltségű pártok

Már a korábbi törvényhozásba is csak a nem tisztán magyar, Bugár Béla vezette Híd-Most jutott be, hét magyar képviselővel. Most 2,05 százalékot kaptak, vagyis nem érték el az 5 százalékos bejutási küszöböt sem. Bugár egyből lemondott a rossz eredmény miatt.

Akkor sem jutottak volna be, ha összeállnak a Magyar Közösségi Összefogással, amelynek a Magyar Közösség Pártja (MKP, volt Magyar Koalíció Pártja) mellett az Összefogás és a Magyar Fórum a tagjai. Ők együtt 3,9 százalékot értek el.

Közös listán 7 százalék lett volna a bejutási küszöb, amit nem értek el.

Bugár Béla szerint az úgynevezett hógolyó effektus érvényesült.

„Igor Matovič a választóink egy részét, mondjuk úgy, felzabálta. Ami azt jelenti, hogy nem az MKÖ-höz mentek át a szavazóink, hanem inkább Matovičnak hittek. Ezt lehet így is, úgy is elemezni, de az biztos, hogy a forradalmi hangulat, amely szerint változásra van szükség, mert ami eddig volt, az csak rossz, hozta ezt az eredményt”

– nyilatkozta a lapnak a Híd-Most lemondott elnöke.

Jövő feszültségek nélkül

🇸🇰️To, že dnes žijeme obdobie bez napätia, je dar. Nie je však samozrejmosť. My s kolegami z Mostu-Híd sme pripravení naďalej pracovať za budúcnosť bez nap…

Menyhárt József, az MKP elnöke is csalódott.

„Bíztam benne, hogy a mozgósítás, amelyért annyit dolgoztunk, végül magasabb számokat hoz. Ugyan mondhatnánk azt, hogy több szavazatot szereztünk, mint négy évvel ezelőtt, de ettől még a tény valós: nincs magyar képviselet a szlovák törvényhozásban. Ez nem jó eredmény”

– nyilatkozta a lapnak.

Várhatóan a jövőben nagyobb lesz az együttműködés a magyar érdekeltségű pártok között, legalábbis erre utalnak a nyilatkozatok. Abban a két nagy párt vezetője egyetértett, hogy a felvidéki magyarságnak szüksége van a politikai képviseletre, és az nem elégséges megyei önkormányzati szinten. A közösségnek szüksége van a parlamenti képviseletre is, ehhez pedig elengedhetetlen az egyeztetés – mondta Menyhárt az Új Szónak.

Grendel Gábor, az OlaNDO listáján bejutott magyar képviselő azt mondta a lapnak, a felelősségérzetét erősíti, hogy nem került be egy magyar párt sem, és rajta kívül egy magyar nemzetiségű képviselő sem.

„Ez nem tükrözi az országos viszonyokat, de sajnos ez a helyzet, el kell elfogadnunk és meg kell tennünk mindent, hogy a magyar kisebbség igényei is ki legyenek elégítve. Azt szeretném elérni, hogy a kormánykoalíció valamilyen módon fel tudja vállalni a kisebbségek képviseletét. Biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk ennek a formáját”

– nyilatkozta a lapnak.

Tarolt az ellenzék Szlovákiában, a jobboldali OLaNO nyert a nem hivatalos végeredmények szerint

Magyar képviselet nem jutott be a törvényhozásba.