Megint Izrael-ellenes énekest indít Izland az Euróvízión

A tavalyi palesztin zászlót lengető szadomazo zenekar után idén újra egy, a zsidó államot megvető versenyző  képviseli a szigetországot az Eurovíziós Dalfesztiválon. 

Tavaly Izland leginkább azzal tűnt ki a nemzetközi dalversenyen, hogy egy Izrael-ellenes politikai üzenetet képviselő szadomazo zenekart küldött a Tel-Avivban megrendezett eseményre. Idén ugyan Amszterdamban rendezik a versenyt, Izland azonban ragaszkodik ahhoz, hogy ezúttal is megkísérelje a zsidó állammal kapcsolatos ellenérzéseit reflektorfénybe állítani — írja a The Jerusalem Post. 

A Hatari zenekart tavaly megbüntették, miután a döntőn meglengetettek egy palesztin zászlót.

Izland szombaton előválogatót tartott, amin fellépett a Hatari zenekar is, és a tavalyi üzenetükhöz híven egy kelet-jeruzsálemi palesztin énekessel, Basar Muraddal, és egy óriás palesztin zászlóval adtak elő a színpadon.

No Title

No Description

Izland idei küldöttje Daði Freyr Pétursson, aki tavaly fennhangon követelte, hogy országa bojkottálja a tel-avivi versenyt.

„Nem szórakozhatunk tiszta lelkiismerettel az Euróvízión miközben Izrael és hadserege szörnyű erőszakot alkalmaznak a palesztin emberek ellen” — írta Pétursson Twitter oldalán egy évvel ezelőtt.

Magyarország még tavaly bejelentette: idén nem küld énekest az Amszterdamban megrendezendő fesztiválra.

Szadomazo szex és palesztin zászló: Az izlandi eurovíziós provokáció háttere

Ami az izlandi médiában Izraellel kapcsolatban megjelenik, abban a hangadó szó a muszlimoké, nincs más szempont, érv, „igazság”, csakis az övék.