Volt Moszad-főnök: a likudos adatszivárgás épp olyan veszélyes, mint a koronavírus

A barátaink a Hamászban, a Hezbollah-ban és Iránban most bárkire rákereshetnek a választói adatbázisban, ez komoly veszély a biztonsági erők tagjainak – mondta a volt kémfőnök a Times of Israel cikke szerint.

Tamir Pardo szerint komoly biztonsági fenyegetés, hogy több informatikai hiba miatt a Netanjahu kampányában használt rendszerből kiszivárgott az összes izraeli választó személyes adata, akár a telefonszáma is.

Az izraeli titkosszolgálat volt vezetője arra figyelmeztetett, hogy a miniszterelnök vezette Likud párt által használt alkalmazás, és az annak hibájából történt adatszivárgás épp olyan veszélyes Izrael számára, mint a koronavírus.

Két hét alatt kétszer is hozzáférhetővé vált bárki számára az interneten a teljes izraeli választói adatbázis, névvel, címmel és egyéb adatokkal, akár a pártszimpátiáról is. Ez volt Izrael történetének legsúlyosabb adatszivárgása.

A történtek miatt hatósági vizsgálat indult a Likudnál a választási és a személyiségi jogi törvény feltételezett megsértése miatt.

„Ez az alkalmazás veszélyes Izrael biztonságára, a hadsereg, a Sin Bét és a Moszad tagjai számára”

– mondta Tamir Pardo, a titkosszolgálat korábbi vezetője, akivel egy internetes szakértő készített interjút. Ő az a szakértő, aki észlelte és jelezte az adatszivárgást az izraeli választási bizottságnak.

„A Bejrútban ülő Hezbollah-s barátaink le tudják tölteni ezt azt alkalmazást. Ahogyan az Iszlám Forradalmi Gárda emberei is Teheránban, és a Hamász tagjai is Gázában és Nabluszban. Rákereshetnek bárkire Izraelben, megnézhetik kik a családtagjaik és rájuk is kereshetek a választói adatbázisban”

– fogalmazott Tamir Pardo.

„Ha ismerik a nevét egy katonai parancsnoknak, vagy a Shin Bet és a Moszad egy tagjának, és valaki felvitte az adatbázisba a mobilszámát is, akkor azt is láthatják. Bárki, aki használja ezt az alkalmazást, az veszélyezteti az Izrael védelmét ellátó biztonsági erők tagjait”

– figyelmeztetett a volt kémfőnök.

Ez a biztonságot veszélyeztető „koronavírus” Izrael számára – tette hozzá, és arra szólított fel minden izraelit, hogy töröljék az alkalmazást és semmit információt ne adjanak meg ott.

Jaron David, az Elector nevű alkalmazást gyártó cég szóvivője szerint „vad és felelőtlen vádaskodás, amit Tamir Pardo állít az egyik legbiztonságosabb és legjobban felügyelt választási applikációról, és minden kijelentése téves információkon alapul, amelyeket nem ellenőrzött”.

Kiszivárgott a Likudtól a teljes választói adatbázis

Óriási a botrány, miután egy programhiba miatt elérhetővé vált az összes izraeli választó személyes adata, plusz amit a Likud-aktivisták melléjük írtak.

A szóvivő szerint a programmal kapcsolatos összes panaszt elutasították, az applikáció csak Izraelben elérhető, korlátozza a kereséseket és más óvintézkedést is tartalmaz.

A gyártó szerint eddig nem találtak bizonyítékot arra, hogy a hozzáférhetővé vált adatokat külföldről letöltötték volna, mielőtt kiderült a sebezhetőség.

A Likud szerint bűncselekmény-sorozatot hajtottak végre a párt weboldalai ellen, amellyel a Likudot és a választási rendszert támadták.

Az igazságügyi minisztérium illetékese szerint vizsgálják a legutóbbi adatszivárgást.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az izraeli választási bizottság azzal vádolja a kormányzó Likud pártot, hogy megsértette a személyiségi jogokat a választási kampányában azzal, hogy felhasználta hozzáférését a hivatalos választási adatbázishoz, amely alapján saját adatbázist hozott létre, amelyet aztán hozzáférhetővé tett aktivistái számára az Elector nevű alkalmazásban.

Maga a program bárki által elérhető, pártok számára készült izraeli fejlesztés, amely hasznos adatokkal látja el az aktivistákat a kampányban, és a szavazáskor is segít az adatelemzésben.

Egy hiba miatt azonban az alkalmazás a webes felületén adminisztrátori jogosultságot adott, így a teljes adatbázishoz bárki hozzáférhetett és lemásolhatta a teljes izraeli választói adatbázist, azokkal az adatokkal kiegészítve, amelyeket a Likud aktivistái írtak az egyes választókhoz.