Koronavírus: Kínában mintha enyhülne a helyzet

Tovább csökkent a napi új fertőzöttek száma Kínában, ahol az új típusú koronavírus-járvány már túlnyomó részt a közép-kínai Vuhanra korlátozódik.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán közölt adatai szerint Kína szárazföldi részén újabb 406 fertőzöttet diagnosztizáltak kedd éjfélig, ezzel a napi esetek száma csökkent a kedden jelentett 508-hoz képest. A járvány összes fertőzöttjeinek száma a szárazföldi Kínában elérte a 78 064-et, miközben újabb 52 halálozással a kór immár 2715 életet követelt.

Az új fertőzöttek közül 401-et jelentettek a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományból, közülük 370-et a tartomány székhelyéről, Vuhanból, ahol a vírus terjedése tavaly decemberben elindult. Az előző napon még 464 új fertőzöttről adtak számot Vuhanból.

Kína szárazföldi területének többi részéről szerdán már csupán öt új esetet jelentettek. A jelenleg kezelés alatt álló fertőzöttek száma Kína-szerte 46 ezer alá csökkent, közülük 8752 páciens állapota súlyos. További 2491 fertőzésgyanús esetet tartanak számon az országban, miközben a gyógyultak száma megközelíti a 30 ezret.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány Kínában január 23. és február 2. között érte el csúcspontját, és azóta folyamatosan mérséklődik.

Koronavírus Olaszországban: „Nem látjuk előre, milyen irányban terjed a kór”

Olaszországban eddig hét halálos áldozata van a vírusnak, 220-an fertőzöttek. Kínában azonban a járvány csillapodni látszik.

A kaliforniai San Franciscóban ugyanakkor vészhelyzetet hirdettek a koronavírusos fertőzések veszélye miatt – jelentette a San Francisco Chronicle című lap kedden este. Az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városában még nem diagnosztizáltak új típusú koronavírus miatt kialakult tüdőgyulladásos megbetegedéseket, de London Breed polgármester elővigyázatosságból vészhelyzetet hirdetett.

Eddig több mint 80 ezer embert fertőzött meg az új koronavírus világszerte, a COVID-19 néven ismert kórokozónak összesen 2700 halálos áldozata van – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A vírus kedden több európai országban – Spanyolországban, Ausztriában, Horvátországban és Svájcban – is megjelent. Olaszországban tizenegyre emelkedett a betegségben elhunytak száma.

A Spanyolországhoz tartozó Tenerifén egy szállodában több száz embert helyeztek karantén alá, miután fertőzöttnek találtak egy Lombardiából érkezett vendéget. Az olasz orvost és feleségét egy kórházban ápolják. Spanyolországban eddig négy fertőzés ismert, az olasz orvos, egy brit és egy német turista a Kanári-szigeteken és Mallorcán, egy helyi lakos pedig Barcelonában.

A tenerifei szállodában magyarok is tartózkodnak, a számuk még nem ismert – közölte kedden Budapesten Magyarország tiszteletbeli konzuljára hivatkozva Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Olaszországban járt magyar kamionsofőr került karanténba

Csak az utazzon Olaszországba, akinek valóban halaszthatatlan teendője van ott.