Ezeréves Bibliát találtak egy kairói zsinagógában

A könyvre Yoram Meital izraeli történész talált rá, a kódexet 1028-ban írták – jelenti a Times of Israel.

A leletre a történész még 2017-ben bukkant a Kairó Moussa Der’i karaita zsinagógájában, egy fehér papírba csavarva.

A könyv a zsidó Biblia harmadik részét, az ún. Szent Iratokat tartalmazza, ez a könyv vagy 40 éve eltűnt a kutatók látóköréből.

Korábban már dokumentálták ennek a kódexnek a létezését, legelőször 1905-ben Richard Gottheil által, később 1981-ben izraeli mikrofilmekkel foglalkozó múzeum készített róla másolatot. Azonban ahogy a kairói zsidó közösség lassacskán megfogyatkozott, a kódexnek nyoma veszett.

A tény, hogy izraeli kutatók ismét lehetőséget kapnak az egyiptomi zsidó emlékek megismerésére, az Abdel Fattah el-Sziszi által vezetett egyiptomi kormány politikájának köszönhető. Szintén az új, toleráns politika következtében újult meg számos egyiptomi zsinagóga.

A kódex tartalmazza készítőjének nevét – Zechariah ben Anan – illetve a kódex keltét, a héber dátum szerinti 4788-as évet, mely a polgári időszámítás 1028-as évének felel meg.

A könyv a bibliai részletek mellett tartalmaz 12 oldalnyi vallásjogi összefoglalót, kommentárokat, dallamjegyeket és a héber szavak pontozását is, azaz a magánhangzók jelölését. A bibliai szövegek nagybetűvel lettek lejegyezve, pirosas-barna tintával, míg a kommentárok és egyéb jegyzetek fekete tintával. A könyvet 1930 körül vörös papírral kötötték, méretei 36×30 centiméter.

A kódex ismételt felbukkanása óta a könyvet titkos helyen őrzik, Meital professzor elmondása szerint a cél, hogy Kairó központi zsidó imaháza, a Sáár Hásámájim zsinagóga kétszintes épülete múzeumként és könyvtárként szolgáljon a jövőben. Ennek megnyitását az idei év nyarára várják.

„Már most is vagy 10-12 ezer kötet áll rendelkezésre, melyet Kairóban találtunk, így a múzeumban ezek mellett helyet kapnak majd értékes kéziratok és más dokumentumok. A Ben Anan-kódex pedig a korona ékköve lesz”

– nyilatkozta Meital.