Soltész Miklós: Magyarország a zsidó örökség megőrzéséért dolgozik

Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár Köves Slomóval, az EMIH vezető rabbijával történt találkozón elmondta: „Magyarország keményen dolgozik nemzeti jellegének megőrzéséért, melyben fontos szerepe van a zsidó értékeknek és örökségnek is” – számol be az Arutz7 izraeli hírportál.

„Izraelhez hasonlóan Magyarország is nemzeti és vallási jellegének megőrzésén dolgozik, ezért nagyon fontos számára a zsidó örökség megőrzése is” – fogalmazott Soltész, aki elmondta, hogy „ezért támogatja a kormány a zsinagógák felújítását, a temetők megőrzését országszerte, a zsidó oktatást és ennek eredményeképpen kapott kiemelt egyházi státuszt az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség is. Az új holokauszt-múzeumot [Sorsok Háza – A szerk.] is az EMIH fogja működtetni.”

Köves Slomó vezető rabbi megköszönte az államtitkárnak, hogy Magyarország kormánya az idei évtől kezdve évi másfél millió euróval támogatja az antiszemitizmus elleni európai küzdelmet.

A támogatás számos területet ölel fel, többek közt az antiszemita incidensek monitoringját és különböző oktatási programokat is.

Soltész hosszan beszélt Magyarország és Izrael különlegesen jó viszonyáról is. „Magyarország pont az elmúlt napokban csatlakozott azokhoz, akik éles bírálattal illetik a hágai Nemzetközi Bíróságot az Izraellel szemben indított eljárásért, hiszen a magyar kormány meggyőződése, hogy nincs jogi alapja az Izraellel szemben indítandó eljárásnak”.

Soltész Miklós és Köves Slomó.

„Magyarország Izrael legszorosabb barátja az Európai Unióban, számos alkalommal védtük meg Izraelt, legutóbb az amerikai béketerv kérdésében” – mondta Soltész, hozzátéve, hogy „számos radikálisan baloldali hang hallatszik, melyek a vallás és a család értékeit igyekeznek támadni. Csupán pár héttel ezelőtt az egyik baloldali pár képviselője tett olyan nyilatkozatot, mely szerint a fehér keresztény férfiak mind rasszisták, ez egy nagyon káros kijelentés, amely semmilyen módon nem elfogadható. Magyarország visszautasít minden ilyen jellegű állítást.”

Köves korábban tájékoztatta az államtitkárt a készülő Sorsok Háza központ terveiről is. A vezető rabbi elmondta, hogy „mint holokauszt-túlélők unokája, akinek hét generáció óta Magyarországhoz kötődik családi története, történészként és ortodox rabbiként egyaránt megtiszteltetés”, hogy olyan múzeum létrehozásán dolgozhat, „mely a holokausztban elpusztított zsidók számára állít emléket”.

Köves rabbi azt is megjegyezte:

„Óriási lehetőség és felelősség is egyben, hogy minden középiskolás kötelezően meg kell látogassa majd ezt az intézményt, így lehetőségünk lesz átadni számukra azt az örökséget, melyet a zsidóság adott és ad a mai napig hazánknak. Reményeink szerint sikerül majd megváltoztatnunk a zsidóságról élő esetlegesen negatív előítéleteket is”.

„Az EU-s szavazások alapján Magyarország szavaz a leginkább Izrael érdekében”

Hosszú cikkben ismertette a Direkt36 a magyar-izraeli kapcsolatokat.