Egy magyar zsidó olimpiai bajnok, aki borsot tört Hitler orra alá

Kárpáti Károly a berlini olimpia döntőjében egy német birkózót győzött le, akinek a aranyérmét Hitler a lelátóról akarta ünnepelni – írja az Alapvonal. 

1936-ban az egész világ Berlinre figyelt. A hitleri Németország az Olimpiai Játékokon egy hatalmas erődemonstrációt akart tartani. Adolf Hitler hírhedten személyes ügyeként élte meg, hogy minél több német bajnokot avassanak.

Egy magyar zsidó birkózónak azonban sikerült borsot törnie a náci vezető orra alá, és minden szervezői mesterkedés ellenére legyőzte német ellenfelét.

Az 1936-os berlini olimpián három magyar birkózó is győzedelmeskedni tudott. Kárpáti Károlynak nem volt könnyű dolga, mert a német szervezők úgy intézték a versenyt, hogy minél kevesebbet tudjon pihenni a mérkőzések között. Ennek ellenére a döntőig menetelt, ahol egy korábban szintén ezüstérmes némettel Wolfgang Ehrl kellett megbirkóznia.

A német nézők Hitlert éltetik a berlini olimpián. Fotó: Fortepan/LŐRINCZE JUDIT

A döntőre az olimpia negyedik napján került sor és Kárpáti elmondása szerint a német katonák sorfalba állva várták a Führert, aki a helyszínen akarta ünnepelni Ehrl győzelmét. A németek annyira biztosra vették az aranyat, hogy előre a német birkózót ünneplő autogramkártyákat. A mérkőzés nagyon szoros volt, egyik sportoló sem tudott felülkerekedni a másikon a rendes játékidő alatt. Végül a 14. percben ért véget a mérkőzés és a bírók a végig domináló Kárpátinak adták a győzelmet, aki könyvében így írt a mérkőzés végéről:

„…csakhamar megszólalt a mérkőzés végét jelző gong. A bírák zöld táblái a német vereséget jelezték. Az SS-ek kettős sorfala oszladozott, jelezve, hogy a Führer visszafordult. Mert nem a németek, hanem a magyarok ünneplik az első olimpiai győzelmet. A kis magyar tábor, Matura Miskával az élen, ölelgetett, csókolgatott, vállra emelve vitt ki az elkeseredetten tomboló, üvöltöző, őrjöngő német tömegből. Olimpiai bajnok vagyok hát, és végre megvan az első berlini aranyérmünk.”

A teljes cikket itt olvashatja.