Bernie Sanders nyerte a nevadai előválasztást

A győzelemmel bebetonozhatja vezetői pozícióját a demokrata jelölésért folytatott versenyben. 

A szavazatoknak még csak az 50%-át számolták össze, de legtöbb amerikai híroldal már lehozta, hogy Bernie Sanders elsöprő győzelmet aratott – írja a BBC. 

Jelenleg úgy néz ki, hogy a 79 éves szenátor a voksok 47%-át zsebelte be, második helyen pedig Joe Biden áll 19%-al. A sokak által esélyesnek tartott Mike Bloomberg nem volt rajta a szavazócédulán. Bloomberg először márciusban fog versenybe szállni.

Sanders a Twitteren ünnepelte győzelmét.

„A mi multietnikumú, multigenerációs mozgalmunk nem csak Nevadát fogja megnyeri. Végigsöprünk az egész országon”-jelentette ki a baloldali politikus.

Bernie Sanders on Twitter: „Our multiracial, multigenerational movement is not only going to win in Nevada. It is going to sweep this country. / Twitter”

Our multiracial, multigenerational movement is not only going to win in Nevada. It is going to sweep this country.

Az eredmény egyértelműen vezetői pozícióba helyezi Sanderst, akinek sikeréhez hozzájárul, hogy a párt mérsékelt szavazatai több jelölt között oszlanak el. Ha nem állít a demokrata párt egyetlen erős jelöltet Sandersel szemben és minden jelölt marad a versenyben, akkor komoly esély van rá, hogy a vermonti szenátor lesz Donald Trump novemberi kihívója.

Trump elnök Twitteren reagált Bernie Sanders győzelmére: „Úgy tűnik Őrült Bernie jól teljesít Nevada államban. Biden és a többiek gyengének tűnnek. Olyan nincs, hogy Mini Mike ( Mike Bloomberg) feléleszti a kampányát, miután az elnöki viták történetének leggyengébb teljesítményét produkálta. Gratulálok Bernie és ne engedd, hogy ezt is elvegyék tőled” – írta Donald Trump.

Bernie Sanders nevadai győzelmi beszédében kijelentette, hogy „az amerikaiaknak elegük van egy olyan elnökből, aki állandóan hazudik.”

A következő állomás Dél-Karolina állama lesz, ahol a felmérések szerint egyelőre Joe Biden a befutó, de az eddigi eredmények alapján komoly esély van rá, hogy ott is Bernie Sanders viszi el a legtöbb szavazatot.

„Fizessenek az amerikaiak!” – Bernie lesz a demokrata elnökjelölt?

Bernie Sanders egy olyan rendszert nevez igazságtalannak és rossznak, ami őt is sikeressé tette.