A Lubavicsi Rebbéről neveztek el közteret Rio de Janeiróban

Három évtizeddel azután, hogy az első Chábád-központ megnyílt a városban.

Zsidó és nem zsidó vezetők részvételével tartották meg szerdán Rio de Janeiróban azt az ünnepséget, ami során Menachem Mendel Shneerson rabbira emlékeztek. A vallásos vezetőről a brazil nagyváros Leblon nevű negyedében neveztek el közteret — írja a Jewish Telegraphic Agency. A virágzó lakórészben több száz zsidó család él, és 1987 óta a város első Chábád-központjának is otthont ad.

A Lubavicsi Rebbe 1950 óta egészen 1994-es haláláig vezette a Chábád-Lubavicsi Mozgalmat, ami segítségével az évtizedek alatt csaknem az egész világra kiterjedő tevékenységbe kezdett.

„Minden igaz emberre emlékeznünk kell tetteiért” — mondta Rio „firstladyje”, Sylvia Jane Crivella, akinek oldalán férje, az Izrael-barát evangéliumi kereszténykén lelkészként közismert, Marcelo Crivella polgármester is jelen volt.

„Ez a tér megörökíti annak a férfinak az emlékét, aki kiváló tanításokat hagyott hátra az egész emberiség számára” — tette hozzá.

Osias Wurman, izrael tiszteletbeli konzulja pedig személyes történetét osztotta meg a sajtóval az esemény után. „Amikor a szüleim elmenekültek szülőhazájukból a rasszizmus és antiszemitizmus miatt, és Rióba jöttek az 1930-as években, akkor a közterek padjaira olyan üzeneteket írtak, hogy »tilos a kutyáknak és zsidóknak«” — idézte fel a múltat, majd hozzátette:

„Nyolcvan évvel később itt vagyunk, Rio egyik legszebb helyének közterén, hogy az előző generáció egyik legnagyszerűbb zsidó vezetőjéről elnevezett teret avassuk fel.”

Mit mondott a Rebbe Netanjahunak?

„A hazugságok házába lép be” – így kezdődött a Rebbe üzenete Netanjahu számára.