Meghalt Larry Tesler, a copy-paste atyja

Tesler 1945-ben, New York város Bronx negyedében nőtt föl zsidó családban és a Stanford Egyetemen szerzett diplomát. A ’60-as években a Szilícium-völgyben kezdett dolgozni a Xeroxnál, azokban az időkben, mikor a számítógépek egyáltalán nem voltak elterjedve. Nem sokkal később Steve Jobs csábította az Apple-hez, ahol 17 év alatt vezető kutatóvá lépett elő – írja Tesler munkásságáról a BBC News.

Az Apple-től való távozása után különböző saját cégeket indított, de dolgozott az Amazonnak és a Yahoonak is.

2012-ben egy, a BCC-nek adott interjúban azt mondta „manapság az nem úgy működik, hogy az ember dolgozik, pénzt keres, aztán nyugdíjba megy. Egy idő után a vagyonoddal más cégek elindulását szokás támogatni.”

Tesler talán legismertebb találmánya a „kivágás-beillesztés” parancs, mely egy szöveg hagyományos ollóval, papírból kivágásának és felragasztásának módszerén alapul.

Larry Tesler

A találmányt az Apple 1983-ban Lisa nevű számítógépén már alkalmazta, ezt vitte tovább a nemsokkal később bemutatott első Macintosh gép is.

A Szilícium-völgyben található Computer History Museum Tesler halálának kapcsán kiadott közleménye azt írja,

„Larry Tesler a számítógép-oktatás fontosságát ötvözte azzal a mély elköteleződéssel, hogy a számítógép mindenkinek való.”