Kitiltják a külföldi imámokat Franciaországból

Franciaország 2024-ig véget vet a Törökországból, Marokkóból és Algériából delegált külföldi imámok rendszerének – jelezte szerdán Christophe Castaner francia belügyminiszter a France Inter francia közrádióban.

Emmanuel Macron államfő előző nap jelentette be, hogy Franciaország fokozatosan meg akarja szüntetni azt a gyakorlatot, hogy muszlim államok imámokat küldhetnek Franciaországba.

„Jelenleg évente háromszáz Franciaországba kihelyezett külföldi imámunk van”

— emlékeztetett a köztársasági elnök.

Mintegy 150 török, 120 algériai és harminc marokkói imám teljesít szolgálatot Franciaországban. Valamennyien a küldő országtól kapják a fizetésüket. A belügyminiszter bejelentése szerint a Franciaországban dolgozó külföldi imámok még kitölthetik az általában hároméves kiküldetési idejüket.

„Jeleztem a külföldi államoknak, amelyek Marokkó, Törökország és Algéria, hogy a határidő 2024”

— mondta Castaner.

A franciaországi imámok pontos száma nem ismert, becslések szerint mintegy 1800-an teljesíthetnek szolgálatot a 2500 mecsetben.

Emmanuel Macron kedden intézkedéseket jelentett be a szélsőséges iszlamizmus visszaszorítására a radikális iszlám egyik központjának számító kelet-franciaországi Mulhouse-ban, ahol csaknem egy órán át sétált az iszlamizmus terjedése szempontjából egyik legérzékenyebbnek tartott külvárosi negyedben.

Macron à Mulhouse pour s’engager contre „le séparatisme islamiste” | AFP News

Emmanuel Macron affirme la détermination de la République à lutter contre le „séparatisme islamiste” mais aussi „les discriminations”, en arrivant à Mulhouse…

Az államfő személyesen biztosította arról a helyieket, hogy a köztársaság világi értékeit tagadó úgynevezett „iszlám szeparatizmus” ellen kidolgozott kormánystratégia

nem a muzulmánok, hanem egy szélsőséges ideológia ellen irányul.

Elmondta, hogy nem elfogadható, hogy a vallási törvények felülírják a köztársaság világi törvényeit.

Az iszlamizmus terjedésének visszaszorítására a kormánynak ezentúl nagyobb hatásköre lesz az iskoláztatás, a mecsetek finanszírozásának és az imámok képzésének ellenőrzésében. Fel fogja venni a küzdelmet az arra irányuló külföldi beavatkozással, hogy a muszlimok miként gyakorolják vallásukat, és hogyan szerveződjenek meg a vallási intézmények a szekuláris országban.

„A mi ellenségünk a szeparatizmus, de az iszlám vallás ellen programot hirdetni súlyos hiba lenne”

— hívta fel a figyelmet Emmanuel Macron.

A köztársasági elnök mulhouse-i látogatása nyitánya volt a politikai iszlám elleni kormánystratégia meghirdetésének az egy hónap múlva esedékes önkormányzati választások előtt.

Macron ultimátumot adott a törököknek

„Francia földön nem tűrhetjük meg a török törvényeket” — szögezte le a francia elnök.