Netanjahu: Izrael talán mindenkinél jobban felkészült a koronavírusra

Az izraeli miniszterelnök szerint sikeresek a koronavírus terjedése ellen tett erőfeszítések, de még jobban szigorítanak. Közben hazatérhetett a Yokohamánál karanténba helyezett Diamond Princess szállodahajó tizenkét izraeli utasa. Hárman elkapták a vírust, őket Japánban kezelik – írja a Times of Israel.

„Mi legalább annyira, vagy lehet, hogy minden más országnál jobban felkészültünk” – mondta az izraeli miniszterelnök a koronavírus miatt kitört világjárványra reagálva.

„Eddig sikeresen megakadályoztuk, hogy a vírus bejusson, és mindent meg fogok tenni, hogy ezt megtartsuk, vagy kitoljuk addig, amíg lehetséges” – nyilatkozta Netanjahu az izraeli katonai rádiónak.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy a Diamond Princess szállodahajón karanténba helyezett izraelieket hamarabb is kiengedhették volna.

A 12 izraeli kedden érkezett haza, miután a japán hatóságok jóváhagyták, hogy egyből egy repülőre téve hazavigyék őket. Ezt sokáig nem engedték meg.

Három izraelit, akik elkapták a vírust, Japánban kezelnek. Az El Al izraeli légitársaság törölte a kínai járatait.

Three Israelis Now Diagnosed with Coronavirus on Diamond Princess Cruise Ship

Articles: https://www.i24news.tv/enLive: https://video.i24news.tv/page/live?clip=5a94117623eec6000c557fec Replay: https://video.i24news.tv/page/5ab2981123eec…

Az egészségügyi minisztérium vasárnapi közlése szerint a Kelet-Ázsiából hazatérő izraelieknek saját magukat kell karantén alatt tartaniuk két hétig, nehogy terjeszteni tudják a koronavírust.

A Thaiföldről, Szingapúrból, Hongkongból és Makaóból érkezőknek elzárva kell maradniuk, közölte a minisztérium. Korábban csak a Kínából érkezők számára írták elő az ön-karantént.

Hétfőn a belügyminiszter Aryeh Deri, az egészségügyi tárca javaslata alapján azt rendelte el, hogy a nem izraeli állampolgárok belépését Thaiföldről, Szingapúrból, Hongkongból és Makaóról meg kell tiltani, a megelőzés érdekében.

Az izraeli választási bizottság, az egészségügyi minisztériummal való egyeztetést követően bejelentette, hogy a karantén alatt lévő izraeli választók számára külön szavazóhelyiségeket jelöl ki a március 2-ai parlamenti választásokra.

Néhány tucatnyian lehetnek jelenleg karanténban a saját otthonukban Izraelben, de a szigorítás miatt várhatóan emelkedik a számuk a következő hetekben.

Olyan épületeket jelölnek ki számukra a választásokon, ahol egyébként nincs szavazás, a szavazóbiztosok pedig védőmaszkban lesznek.

Időseknek oszt védőmaszkot a Chábád Kínában

Shalom Greenberg rabbi a koronavírus-járvány miatt úgy döntött, Sanghaj idős lakói segítségére siet, és 10 ezer védőmaszkot oszt ki közöttük.