Lengyelország az ukránok mellé állt Putyinnal szemben

Az ukrajnai harcok befejezésére szólította fel Oroszországot kedden a lengyel külügyminisztérium az oroszbarát szakadár erők aznapi donyec-medencei támadására reagálva.

A minisztérium a honlapján közzétett nyilatkozatban „mély aggodalmát” fejezte ki az utóbbi hetekben súlyosbodó kelet-ukrajnai helyzet miatt. „Ennek legutóbbi megnyilvánulása a Luhanszk megyében ma történt intenzív tűzharc” – írják.

Az ukrán erők parancsnoksága keddi közleménye szerint ismét súlyosbodott a helyzet a Donyec-medencében, a szakadár erők támadását követően tűzharc alakult ki a szemben álló felek között a Luhanszk megyei Zolote település közelében, aminek következtében egy ukrán katona életét vesztette, és négy megsebesült.

A lengyel külügy szerint „az Oroszország által támogatott törvénytelen fegyveres alakulatok” támadása olyan időszakban következik be, amikor a normandiai négyek formátumában történt erőfeszítéseknek, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „konstruktív hozzáállásának” köszönhetően a konfliktus rendezése új lendületet kapott.

Donyeckben a helyzet

Varsó „ismételten felhívja Oroszországot az Ukrajna elleni agresszió befejezésére”, ezen belül a Moszkva által „felügyelt” fegyveres alakulatok visszavonására a Donyec-medence megszállt területeiről, valamint a minszki megállapodások „feltétlen végrehajtására” – áll a nyilatkozatban.

Lengyelország az orosz-ukrán konfliktus 2014-es kitörése óta kiáll Ukrajna területi egysége mellett, és az Európai Unióban azon országok közé tartozik, amelyek egyértelműen támogatják az Oroszország ellen kivetett szankciókat a konfliktus rendezését célzó minszki megállapodások teljes végrehajtásáig.

Közben Putyin orosz elnök felmentette Ukrajna-ügyi tanácsadóját, Vlagyiszlav Szurkovot. Korábban nem hivatalos források sejteni engedték, hogy Szurkov az „Ukrajnával kapcsolatos kurzus megváltozása miatt” távozik az állami szolgálatból.

A tanácsadó 2013. szeptember 20. óta volt az elnöki hivatal munkatársa, szakértőként vett részt a délkelet-ukrajnai válság megoldásáról egyeztető „normandiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – megbeszélésein, és többször folytatott kétoldalú megbeszélést Kurt Volkerrel, az amerikai külügyminisztérium korábbi ukrajnai különmegbízottjával.

Szurkov orosz államideológusként is pozícionálta magát. A Nyezaviszimaja Gazeta című napilapban tavaly februárban megjelent cikkében például arról értekezett, hogy a demokrácia illúzió, Oroszország pedig, amelyben új típusú állam van kialakulóban, az évszázad végéig a putyinizmus útján fog fejlődni.

Egyre súlyosabb a helyzet az orosz-ukrán fronton

Zelenszkij ukrán elnök a szakadárok áttörési kísérletét a frontvonalon a minszki folyamat aláaknázásának és cinikus provokációnak minősítette.