„Ahol kikapcsolták az internetet, tovább fokozódott az erőszak” (+ videó!)

Mianmar egyes részeiben nőtt az erőszak az internet felfüggesztése óta az ENSZ emberi jogi szakértői szerint, és egyre többen menekülnek el.

„Polgári személyek, közöttük gyerekek továbbra is ki vannak téve a konfliktus kiszélesedésének. Azokban a régiókban, ahol kikapcsolták az internetet, tovább fokozódott az erőszak” – közölte kedden Genfben az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala.

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí vezette mianmari kormány február elején a válság sújtotta Arakán államban újabb öt településen településén kapcsoltatta ki az internetet. A Telenor távközlési vállalat szerint a kormány az intézkedést biztonsági okokkal és a közérdekkel magyarázta.

A Bangladessel határos állam több városában már hónapok óta nem működik az internet.

„Február 4. óta a jelentések szerint naponta folynak harcok helikopterek és hadihajók bevetésével” – közölte az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala. Azóta hét polgári személy halt meg és legalább ötvenen megsebesültek. Az elmúlt tíz napban legalább 1100 embert üldöztek el otthonából.

A Vice riportja a mianmari borzalmakról:

Myanmar’s Rohingya Genocide

Over half a million Rohingya Muslims in Myanmar have fled brutal ethnic violence carried out by their government. While unprecedented numbers of refugees hav…

Jogvédők szerint a kommunikációs zárlat célja, hogy megakadályozza a rohingja civilek és az arakáni etnikai csoport elleni túlkapásokról szóló jelentések kiszivárgását.

A buddhista többségű Mianmar 2017-ben hajtott végre tisztogatást a muszlim rohingja közösség körében, válaszul egy rohingja lázadók által elkövetett támadásra. A katonák akcióit többen népirtásnak minősítették, amelynek során tömegével gyilkoltak meg embereket, erőszakoltak meg nőket és számos településen felgyújtották a házakat.

2017 augusztusa óta körülbelül 740 ezer rohingja menekült a szomszédos Bangladesbe a mianmari katonák és a buddhista milíciák elől. Mianmar tagadja a népirtás vádját.

Megtűrt népirtás: a nemzetközi rendszer csődje

A világ vezetői nem tanultak a múlt hibáiból, és inkább elfordulnak, csak ne kelljen beavatkozniuk az üldözöttek érdekében. Hajdú Tímea írása.