Mazal tov, Lauder Javne iskola!

A Neokohn munkatársa

Harminc évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Budapesten a Lauder Javne Iskola. Ünnepi hangulattal, nyílt nappal, új szociális rendszerrel és folyamatosan megújuló pedagógiai stratégiával fordulnak rá az újabb évtizedekre.

Mindenki hallott már az „elit budai zsidó iskoláról”. Legalább is hosszú éveken keresztül sokan így gondolhattak a napokban 30 éves fennállását ünneplő intézményre. A Neokohn annak járt utána, miképp formálódott az imázsa az iskolának, és hogyan ünneplik a kerek évfordulót ott, ahol

ma már nem mint az elitképző tanintézetre, hanem egy szabad, nyitott és innovatív tanárokat, diákokat, szülőket és nagyszülőket magába foglaló organikusan fejlődő közösségre lelhetünk.

Göncz Árpád köztársasági elnök mellett számos diplomáciai testület tagja is ott volt 1996-ban, amikor az akkor már hat éves Lauder Javne Iskola végre beköltözhetett budai otthonába, a ma már szinte ikonikusnak mondható, szivárványos főbejáratú Budakeszi úti épületbe.

„Az egy nagyon különleges esemény volt, életünk meghatározó pillanata. Én akkor nem hittem volna, hogy közel negyed évszázadra a hivatásos otthonommá is válik a Lauder” — mondta lapunknak Szeszler Anna, aki 2013-as nyugdíjba vonulása előtt összesen 23 évig volt különféle vezetői beosztásokban az iskolában. Csaknem 20 évig igazgatóként is szolgált, a hely szellemiségének, karakterének kialakításában szerzett elévülhetetlen érdemeket. Utódja, Horányi Gábor évekig mellette dolgozott helyettesként.

„Nagyon boldog vagyok, hogy az intézmény fejlődése töretlen. Horányi Gábor új, innovatív, nyitott szemlélete és a tanári kar elkötelezettsége mondatja velem, hogy hogy még nagyon sok ilyen szép évforduló állhat az iskola előtt”

— vélte Szeszler, aki kiemelte, hogy bár régebben is azt az elvet képviselték, hogy iskolájuk „ne csak a gazdagok és kiváltságosok helye legyen”, úgy véli, hogy ez mostanában még egyértelműbb törekvése a Laudernek.

Fotó: Stiller Ákos

Az alapítványi fenntartású magániskolának korábban is volt a kevésbé tehetősek szociális támogatására szolgáló alapja, azonban most – annak ellenére, hogy az iskolában nagyon nagy a túljelentkezés – , erre kiemelt figyelmet fordítanak, ahogy ez az iskola honlapján is olvasható.

„Arra biztatjuk mindazokat, akik a Lauder iskolába való jelentkezés lehetőségét anyagi okokból vetettél el, hogy jelentkezzenek bátran, mert számíthatnak a közösség segítségére” — olvasható a közleményben, amelyben kifejtik: a 30 éves Lauder Javne Iskola fontos küldetésének tartja, hogy a zsidó közösség minden olyan családja számára elérhető legyen, akik „értékrendünkkel, pedagógiai céljainkkal egyetértenek (…) úgy gondoljuk, hogy zsidó közösségünkben a szolidaritás elvének kell működnie”.

„Ez a hely az otthona lehet a magyar zsidóság minden tagjának, de ami legalább ilyen fontos, hogy egy nyitott, innovatív pedagógiai műhely. Ahogy utódom, Horányi Gábor szokta megfogalmazni,

egyfajta pedagógiai startup és inkubátorház, ahol minden jövőbemutató kezdeményezés kipróbálható, legyen szó közösségi oktatásról, országos innovációs versenyről, vagy akár a projektmódszer kiterjesztéséről”

— tette hozzá Szeszler, aki telefonbeszélgetésünk után is éppen az intézménybe készült, ahol természetesen ő is hivatalos volt a csütörtök délutáni születésnapi ünneplésre.

Mint azt a Lauder kommunikációs vezetőjétől, Kazal Esztertől megtudtuk, a mostani 30. születésnap alkalmából a diákok 30 feladatot kaptak, amelyeket pénteken kell megoldaniuk. A versenynapot hat előzetes feladat készíti elő. Ezek közül egyik volt, hogy a médiába juttassák el az iskola születésnapjának üzenetét.

A gyerekek fejlett identitástudatát érzékelteti, hogy az egyik online portált az alábbi szöveggel keresték meg:  „a küldetésünk idén az, hogy juttassuk el minél több médiumba az örömhírt, hogy iskolánk immár harminc éve a nyitottság, a befogadás, az innovatív szemlélet és a zsidó közösség egyik legfontosabb budapesti képviselője”.

Ahogy Kazal elmondta, az ünnep jegyében csütörtökön reggel minden diák és tanár kapott egy-egy szivárványszínű pólót, amivel szintén a közösségük sokszínűségét szeretnék kifejezni. Régi hagyomány az is, hogy az idősebb diákok tortákkal látogatják meg az alsóbb tagozatosokat, hogy így együtt ünnepeljék a különleges alkalmat.

A Lauderben február 26-án lesz a következő nyílt nap. A részvétel regisztrációhoz kötött, ami néhány nappal 26-a előtt lesz lehetséges az intézmény honlapján. 

Azzal kapcsolatban, hogy az új szociális nyitottság miatt vélhetően nagyobb érdeklődés övezi majd a következő tanévre való jelentkezést, az így is nagy túljelentkezésről ismert intézmény kommunikációs vezetője azt mondta, hogy ezzel számoltak, de fontosnak érezték, hogy oktatási programjaikat a mostaninál is szélesebb körben ismerjék meg, s a lauderes lét lehetőségét mindenki számára lehetővé tegyék, aki értékeikkel azonosulni tud.

Mazal tov, Lauder Javne iskola!

30 év: Rendszerváltás a magyar zsidóságban

30 év alatt sok-sok ezren kerültek ki a zsidó iskolákból, a nyári táborokból, olyanok, akik első kézből kaptak „ízelítőt” a zsidóságból.