Harvard Egyetemen tanuló zsidó diákok anticionista szervezetet alapítottak

A BDS-mozgalmat támogató szervezetet alapított a Harvard Egyetem néhány zsidó diákja – írja a Jewish Telegraphic Agency.

A Harvard Jewish Coalition for Peace néven indult szervezet bemutatkozó közleményében azt írta:

„szervezetünk alapításának eszméje, hogy a zsidó szabadság elválaszthatatlan minden nép szabadságától.”

A csoport a palesztinokkal kapcsolatos szolidaritási tevékenységre fog fókuszálni, harcol az antiszemtizmus ellen és a zsidók és nem-zsidók biztonságáért.

„A zsidó anticionizmus régi hagyományára alapozunk, mely azt tanítja, hogy a zsidó nép biztonsága és szabadsága nem valósulhat meg más népek kárára, és együtt kívánunk működni a palesztinok által működtetett BDS-mozgalommal”

– szól a csoport közleménye.

A csoport megalakulását olyan beszélgetések és vitapanelek előzték meg, melyek arra hívták fel az alapítók figyelmét, hogy szükség volna egy anticionista szervezetre az egyetemen belül, mely a Harvardon is követi más egyetemek példáját, ahol korábban „izraeli apartheid[-ellenes] hetet” tartottak.

A Hillel nevű, lényegében minden amerikai egyetemen működő zsidó szervezet elutasítja az együttműködést bármely szervezettel, mely a BDS mozgalmat támogatja és ellenzi a zsidó állam létét — írja a JTA.

A most megalakult szervezet ellenben nem állítja, hogy „az egyetem zsidó diákjainak többségét képviselné, de helyet akar biztosítani azok számára, akik egyetértenek küldetésével.”

Akik sivát ültek Trump miatt, avagy miért liberálisok az amerikai zsidók?

Az eltérő tapasztalatok egyre messzebb távolítják egymástól az Egyesült Államok és Izrael zsidóságát.