Oscar díjátadó: a dél-koreai Élősködők nyerte a legjobb film díját

A zsidó származású Taika Waititi nyerte a legjobb adaptált forgatókönyv díját a megosztó kritikákat produkáló Jojó Nyusziért. 

A botránytól félve idén az Oscar inkább házgazda nélkül zavarta le a három órás rendezvényt. A kritikák szerint az adás szokás szerint hosszú volt és unalmas, bár meglepetésre kevés volt a politikai témájú beszéd.

A díjátadó sikerfilmje az „Élősködők” című dél-koreai vígjáték-thriller volt, amely 2019-ben elnyerte az Arany Pálma-díjat Cannesban. A film egy rossz körülmények között élő családról szól, akik beépülnek egy gazdag család háztartásába, majd az események váratlan fordulatot vesznek — írja a The Times of Israel. 

Az alkotás megnyerte a legjobb film, a legjobb külföldi film és a legjobb eredeti forgatókönyv díját is, valamint  rendező Bong Dzsun Ho lett a legjobb rendező.


Bong Dzsun Ho 
MTI/EPA/David Swanson 

A legjobb férfi színész díját Joaquin Phoenix nyerte a Jokerben nyújtott alakításért, aki a Dolby Theater lámpafényben úszó színpadán az egocentrikus világnézetről beszélt, amely tönkreteszi a környezetet.

A legjobb női alakítás díját Renee Zellweger vihette haza, Judy Garland megformálásáért.

Az egyetlen politikai beszédet Brad Pitt szállította, aki miután megnyerte a legjobb mellékszereplőért járó aranyszobrot kifakadt a republikánus szenátus ellen. A demokratáknak tartogatott egyéb örömöt is a rendezvény, miután Obama házaspár produkciós cége által szponzorált első film azonnal Oscar-díjat nyert. Az Amerikai Gyár című alkotás egy rozsdaövezeti gyárról szól, amit egy kínai milliárdos nyit újra.

A legjobb adaptált forgatókönyv-díját Taika Waitit nyerte a Jojo Nyusziért, ami egy olyan kisfiúról szól, akiknek Hitler a képzeletbeli barátja. A film megosztotta a kritikusokat és a nézőket is. Az író-rendező Waiti korábban a Cohen nevet is használta és polonéziai zsidónak szokta magát nevezni, mivel anyai nagyapja orosz zsidó volt.

A sokak által biztos befutónak titulált 1917 című háborús dráma végül a 7 jelöléséből 3 techinkai díjat vitt haza.

A gála legnagyobb vesztese a Netflix volt, aki 24 jelölésből mindössze kettőt tudott díjra váltani.

A magyar vonatkozása nem volt az idei átadónak, hiszen az „Akik maradtak” című film végül nem került be a legjobb idegen nyelvű film jelöltjei közé.

A német kisfiú, a zsidó kislány és a képzeletbeli Adolf Hitler

A Jojo Rabbit című, fekete humorú új film deklaráltan a szélsőséges nacionalizmuson köszörüli majd a nyelvét.