70 éves lett Mark Spitz, a világ leghíresebb zsidó sportolója

A legendás úszó, többszörös olimpiai bajnok apai nagyszülei még Magyarországról vándoroltak ki az Egyesült Államokba.

Spitz-nek, akinek még egy rabbi is volt felmenői között, zsidósága gyermekkorától kezdve meghatározó szerepet játszik életében. A mai napig heti három alkalommal úszó Spitz büszkén említette, hogy családjával – a szintén bármicván átesett két fiával közösen — minden nagyobb ünnepkor felkeresik az otthonukhoz közeli egyik Los Angeles-i zsinagógát, amelynek hosszú évek óta tagjai.

A sportlegenda első nemzetközi versenysikereit is 15 évesen egy Maccabi Játékokon érte el Izraelben.

1968-ban mutatkozott be Mexikóban az olimpiai játékokon, csapatban indult és győzött a 4 x 100 m-es gyorsváltóban, valamint a 4 x 200 m-es gyorsváltóban. Második helyezést ért el a 100 m-es pillangóúszásban és harmadik helyezést a 100 m-es gyorsúszásban.

A csúcsra épp azon a müncheni nyári játékokon ért fel, amikor terroristák 11 izraeli sportolót mészároltak le az olimpiai faluban. (Az 1968-as olimpia két aranyérme után 1972-ben hétszer akasztották a nyakába az aranyat).

Az olimpia után a versenysporttól visszavonult. Ezután a film szakmában helyezkedett el, tévéfilmekben szerepelt, majd sportbemutatókat rendezett és a reklámszakmában is sokat dolgozott. Beverly Hillsben ingatlanügynökséget nyitott. 1973-ban házasodott meg, házasságából két fiúgyermek született.

Mark Spitz legútóbbi, januári magyarországi látogatásáról lapunk is beszámolt.

Mark Spitz Szulejmániról és az antiszemitizmusról is beszélt Budapesten

A világ leghíresebb zsidó sportolója nem tud sokat magyar őseiről, de kíváncsian hallgatta a tiszteletére összegyűltek kis csoportját, sőt, egy nagylelkű gesztussal is támogatta a helyi Maccabi VAC egyesületét.