Titkos világra nyitnak ablakot az eperjesi születésű izraeli kém felvételei

Sara Eyal 1940-ben Palesztinába menekült a holokauszt elől, majd rövidesen a Moszad legszorgalmasabb fotográfusa lett.

Eyal egész életét annak szentelte, hogy izraeli hírszerző ügynökségek számára titkos felvételeket készítsen, mely fotográfiákat eddig az ügynökökön és az archiváló szobán kívül senki más nem látta. Most viszont, évekkel halála után, több tucat soha nem látott, személyes gyűjteményéből származó fotó kerül bemutatásra egy különleges kiállításon Jeruzsálemben — írja a Ynet News híroldal.

A „Kiemelkedés a homályból” kiállítás Izrael tájairól és embereiről készült képeket vonultat fel még abból az időszakból, mikor az ország még csak gyerekcipőben volt, az 1950-es és 60-as években.

Az asszony által sok évig tel-avivi család házában, dobozokban tárolt fotográfiák magukon hordozzák különleges, fedett műveleti stílusát, ami oly sikeres kémfotóssá tette.

Eyal egyedi életet élt. A volt Moszad-ügynök 1915-ben született Eperjesen, a mai Szlovákia területén, majd 1940-ben Palesztinába menekült egy Zvi Salterrel kötött elrendezett házasságát követően. Bár döntése megmentette őt a holokauszt horrorjától, egész családja odaveszett a nácik népirtó őrülete következtében.

Házassága nem tartott sokáig, rövidesen egyedül maradt kisgyermekével.

A borzalmas helyzet azonban nem törte meg szellemét, ehelyett megtanult fotózni, és 1952-ben el is kezdett hírszerző ügynökségeknek dolgozni. Moszadnak végzett munkája keretében Eyal 6 évig élt Párizsban, 1953 és 1959 között. Itt találkozott egyik jóbarátjával, Dr. Meir Rosenne-nel is — aki részt vett az Izrael és Egyiptom közötti békemegállapodás tető alá hozatalában.

Néhány évvel később lányát is bemutatta Rosenne-nek. Hamar romatikába csapott át kapcsolatuk, majd végül össze is házasodtak. Máig nem világos, hogy bármit is tudtak-e Eyal munkájának természetéről. Később visszatért Izraelbe, és ott folytatta munkáját a Moszadnál egészen 72 éves koráig, végig bővítve személyes kollekcióját is, amit sokak bánatára soha nem hozott nyilvánosságra.

A gyűjtemény legértékesebb drágakövei közé tartoznak a beer sevai buszállomást, a Jeruzsálem óvárosát, és a bikinis turistákat tel-avivi tengerparton ábrázoló felvételei.

Eyal rendkívüli, Moszadnak végzett munkájának teljességére talán soha sem derül fény, azonban ez a különleges fotókiállítás betekintést nyújt az izraeli titkosszolgálat világába, egyik legtevékenyebb ügynökük lencséjén keresztül.