Ma este kezdődik Tu bisvát, a fák újéve

Magyarországon is számos közösségben rendeznek összejövetelt a zsidóság „öko-ünnepe” kapcsán.

Svát hónap 15-e ‑ héberül chámisá ászár bisvát, röviden tu bisvát ‑, amely ebben az évben a február 10-ére esik, a zsidó hagyomány szerint a fák ünnepe. A Tálmudban, Ros HáSáná traktátusban “a fák újéve” néven szerepel, és Bölcseink szerint ezen a napon dől el, melyik fa fog fejlődni, nőni, dús gyümölcsöt hozni, és melyik sorvad, fonnyad el, melyiket tépi ki a vihar. Több háláchikus kérdés van, amelyben döntő, hogy a fát svát 15. előtt vagy után ültették el – ismerteti a zsido.com az ünnep fő jellegzetességeit.

Az ünnep nem kötelez munkaszünetre, nincsenek különleges imák, és fő jellemzője az a kedves szokás, hogy ezen a napon minél több gyümölcsöt eszünk.

Főleg olyan gyümölcsöket szoktunk fogyasztani, amelyek Izraelben teremnek, s amelyeket már a Tóra is említ, például szőlőt, fügét, datolyát, gránátalmát, olajbogyót. Európában, így Magyarországon is, elterjedt szokás volt tizenötféle gyümölcsöt enni, emlékezésül svát 15-ére. Annak idején kincsnek számított egy narancs: ha megvették a méregdrága gyümölcsöt, csodájára járt az egész család, és gerezdenként ették meg, miközben Erec Jiszráélra gondoltak…

Az elmúlt száz év alatt, az Erec Jiszráél-i letelepedés és államépítés időszakában svát 15-e új jelentőséget nyert: az ültetések napjává nyilvánították. Az iskolás gyerekek ezen a napon tanítóik vezetésével csemetéket ültetnek a fák újéve tiszteletére – teszi hozzá a zsido.com.

A magyarországi zsidó közösségek többsége is vidám, a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozó, gyümölcsevéssel tarkított közösségi rendezvény keretében ünnepli ilyenkor a fáj újévét.

Az alábbi linkre kattintva ki-ki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbnek tűnő eseményt.