Előretörtek Írországban a bojkott-párti baloldali-nacionalisták

Az ír választásokon három párt, melyből kettő támogatja a júdea-szamáriai  zsidó települések elleni bojkottot, szinte egyenlő eredménnyel zárt.

A Sinn Féin szélsőbaloldali párt meglepően jól teljesített az ír voksoláson. A korábban az IRA politikai szárnyának tartott formáció egyik fő politikai célja az egységes Írország vagyis a Nagypénteki egyezmény felszámolása. A Sinn Féin jó teljesítménye váratlanul érte a két legnagyobb pártot. Az eddig kormányon levő Fine Gael és a fő ellenzéknek számító Fianna Fáil is 22% körüli eredményt értek el.

A Sinn Féin és a Fianna Fáil pártok is támogatja az izraeli telepek bojkottját. Mivel várhatóan koalíciós kormány fog születni, ezért ez a jövőben kihathat az izraeli-ír kereskedelmi kapcsolatokra — írja a The Jerusalem Post. 

A magát centrum pártként definiáló Fáil már megpróbálta átvinni az ír parlamenten az úgynevezett „megszállt területek törvényjavaslatot,” mellyel betiltotta volna azokat a termékeket, amik Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben vagy a Golánon készültek. A párt ígéretet tett arra, hogy ha kormányra kerül akkor végig viszik a javaslatot.

A Leo Varadkar vezette kormánypárt nem támogatta az Izrael elleni bojkottot.

Ha a javaslatból törvény lesz akkor akár 250 ezer euróra vagy 5 év börtönre is ítélhetik azokat a kereskedőket, akik a „megszálltnak” titulált területekről érkező terméket vásárolnak.

Tavaly Sinn Féin észak-ír ága volt az egyetlen brit párt, ami nem írta alá azt a nyilatkozatot, ami antiszemitizmusnak nyilvánította az Izrael-ellenességet.

„Cionista szörnyekről” írt posztot egy ír újságírónő

Kitty Holland, a Dublinban megjelenő Irish Times munkatársa bocsánatkérésre kényszerült.