Macron: a britek távozása „történelmi vészjelzés”

A Brexit negatív hatásától tart és az EU jövőjét félti a francia államfő és az Európai Néppárt vezetője, Manfred Weber is. Nagy-Britannia EU-tagsága helyi idő szerint ma 23 órakor szűnik meg.

Az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból péntek éjfélkor „sokk” és „történelmi vészjelzés egész Európa számára” – mondta péntek este Emmanuel Macron francia államfő néhány órával a brit uniós tagság megszűnése előtt.

„Ez a távozás sokk. Történelmi vészjelzés, amelyet mindegyik tagállamban, egész Európában meg kell hallanunk, és el kell gondolkodnunk rajta” –

— fogalmazott a francia elnök  az interneten közzétett rövid nyilatkozatban. „A Brexit azért vált lehetségessé, mert túl gyakran tettük Európát a saját nehézségeink bűnbakjává” – tette hozzá.

Történelmi nap a mai: itt a Brexit

A tárgyalásoknak koránt sincs vége. Mutatjuk, mi következik.

Az Európai Unió (EU) jövőjét is meghatározzák a rövidesen kezdődő tárgyalások a közösség és az Egyesült Királyság új viszonyrendszeréről — hangsúlyozta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője a Die Weltnek egy interjúban, amely pénteken, az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnése napján jelent meg a német lap hírportálján.

Manfred Weber kiemelte, hogy a britek demokratikusan és önként döntöttek az EU elhagyásáról, ezzel azonban a közösségi tagsággal járó előnyöket is elveszítik. „Ez nem büntetés, hanem a kilépés logikus következménye” – mondta.

„Ha kilépek a sportegyesületből, megtakarítom a tagsági díjat, de nem játszhatok többé a csapatban”

— fogalmazott az EPP frakcióvezetője, hozzátéve, hogy a brit fél nem kívánja többé teljesíteni az EU-tagsággal járó befizetéseket és nem kívánja elismerni az Európai Bíróság joghatóságát, így a tagsággal járó előnyöket sem élvezheti tovább.

Ezt az elvet érvényesíteni kell a közösségből távozott országgal kialakítandó viszonyrendszerről szóló tárgyalásokon. Ellenkező esetben, vagyis „ha Európa Nagy-Britannia javára be akarja fagyasztani a status quót, akkor az európaiak eljátsszák a jövőjüket”.

„Fel kell ismernünk, hogy ezek a tárgyalások az EU jövőjéről is döntenek”

— húzta alá a német politikus. Mint mondta, Európa jövőjét nem a brit szempontok alapján, hanem „európai perspektívából” kiindulva  kell formálni. Hangsúlyozta, hogy mindezzel nem „kemény”, hanem „meggyőződéses európai” álláspontot képvisel.

„Számos erő van a kontinensen, amely csak nyitott piacot akar, a politikai uniót, az alapértékeket és a mindezek felett őrködő Európai Bíróságot pedig elutasítja” – jelentette ki az EPP frakcióvezetője.

Mint fogalmazott, „az EU végének kezdete” lenne, ha kialakulna az az érzület, hogy a Brexit sikeres.

Az Egyesült Királyság európai uniós tagsága a jogviszony létrejötte után 47 évvel és egy hónappal, közép-európai idő szerint péntek éjfélkor szűnik meg. Az EU és elődszervezetei történetében nem volt példa teljes jogú tagország távozására.