Muszlim embermentőkre emlékeztek New Yorkban

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a világ legnagyobb reform zsinagógájában adóztak tisztelettel azoknak a muszlim embermentőknek, akik a vészkorszakban ezreket segítettek a biztos halálból megmenekülni.

Egy New York-i civil szervezet, az I Am Your Protector magyar származású társ-igazgatója az akcióról a Time magazinnak beszélt a napokban.

Andrea Varadi azt hangsúlyozta, hogy a holokauszt elfeledett muszlim hitű hőseire szükséges megemlékezni. Ezért is tervezték meg azt a kiállításukat, amelyet hetekkel ezelőtt Genfben mutattak be először,  a múlt héten pedig New Yorkban, a Temple Emanuel zsinagógában.

Az előkelő Ötödik sugárúton található imaház a világ legnagyobb zsidó temploma. Igaz, csak egy napra, de egy nagyon exkluzív helyen állították ki annak a 15 embermentőnek az élettörténetét, akikre példaként tekintenek.

Ilyen Khaled Abdul Wahab, aki Tunéziában tucatnyi menekültet rejtegetett a háború alatt, vagy az az iráni diplomata – Abdul Husszein Szardari -, aki Franciaországban ezreket mentett meg a nácik elől azzal, hogy útleveleket bocsátott rendelkezésükre. De Albánia egykori kiránya, első Zog története is helyet kapott a tárlatban, hiszen állama százával fogadta be a zsidó menekülteket Európából.

Azzal, hogy felemeljük a szavunkat békés, erőszakmentes módon, igenis tudunk tenni másik embertársunkért akkor, ha valamiféle erőszakkal szembesülünk. 

— fogalmazott Andrea Varadi. Az emberi jogi aktivista hozzátette: ilyen mentalitással lehetséges az is, hogy „akár a történelem kimenetelét is befolyásolni tudjuk.”

India: ahol muszlimok gondozzák a zsidó örökséget

Meseszerű legendák, mítosz és idill. Mindez sosem tapasztalt antiszemitizmussal. Az eltűnőben lévő indiai zsidóság történetét mutatjuk be.