Izraeli céggel fejleszti új repülő csodáját a Boeing

Újszerű légi járművet dobna a piacra az amerikai cég, amely a cél eléréséhez egy izraeli fejlesztővel kötött megállapodást a napokban.

A technológiát évtizedes kutatási és fejlesztési tevékenység előzte meg, 39 regisztrált szabadalom és legalább 4500 lefuttatott program áll mögöttünk. Ilyet még soha nem csinált senki – mondta a NoCamels tudományos-technikai magazinnak Nimrod Golan-Yanay, a tervező tudományos cég, az Urban Aeronautics képviselője.

A lap beszámolója szerint a Boeing egy úgynevezett irányított rotor-meghajtó technológia fejlesztéséről kötött megállapodást az izraeliekkel. Ezzel látják esélyét annak, hogy a jövőben átütő eredményeket érjenek el például a pilóta nélküli, könnyű repülőgépeknél.

Eddig például a helikopterek úgy repültek, hogy a levegőt lenyomták maguk alatt, ezzel szemben az izraeliek által kifejlesztett modell (amelyet Fancraftnak neveztek el) két nagy belső rotort használ.

Ez pedig olyan helyzetekben különösen előnyös, ahová más légi jármű nem tud odaférkőzni. Például természeti katasztrófák esetén vagy harci helyzetekben, ahol az átlagos helikopterek, vagy más légi járművek számára nehézkes a manőverezés, vagy a leszállás. Vészhelyzetekben élelmet, vizet vagy sérülteket is tud szállítani.

A tervezett jármű akár 185 km/óra sebességet tud elérni, és több mint öt kilométeres tengerszint feletti magasságra képes felemelkedni. A repülő csoda ráadásul elég teherbíró is, vagy 500 kilogramm terhet lehet vele szállítani

– ismertette Dr. Rafi Yoeli, a Urban Aeronautics vezérigazgatója.

Az izraeliek szerint a Fancraft javítja azoknak a repülőgépeknek is a stabilitását, hasznos terhelését, sebességét és tartósságát, amelyek hengeres csőbe szerelt ventilátort használnak a tolóerő előállításához, hogy növelni tudják a légáram sebességét és nyomását.

A riportban, amelyben részletesen ismertetik a technikai újdonság valamennyi részletét, azt is megemlítik, hogy a megállapodó felek a későbbiekben CityHawk néven olyan modell kidolgozását is tervezik, amely akár a városi személyi légi szállítást is forradalmasíthatja. Az öt utast szállítására megálmodott járgány valahogy így nézne ki.