ENSZ: Líbiába továbbra is érkeznek a fegyverszállítmányok

Folyamatosan érkeznek a fegyverszállítmányok a Líbiában egymással harcoló felek számára annak ellenére, hogy a múlt héten tartott berlini konferencia résztvevői egyöntetűen vállalták a fegyverembargó teljes betartását – közölte az ENSZ vasárnap.

„Az ENSZ líbiai missziója mélységesen sajnálja, hogy a fegyverszállítási embargót nyíltan megsértik a Biztonsági Tanács 2011-ben hozott határozatával szembeszegülve” – közölte a világszervezet.

„Az elmúlt tíz nap is érkeztek fegyverszállítmányok az ország keleti és nyugati részébe is. Velük együtt katonai tanácsadók is beutaztak Líbiába”

– közölte a szervezet.

Nyugaton a nemzetközileg elismert kormány van hatalmon, keleten pedig Halífa Haftar tábornok erői, amelyek a fővárost, Tripolit is fenyegetik.

Angela Merkel német kancellár múlt vasárnap Berlinben, a nemzetközi Líbia-konferenciát lezáró sajtótájékoztatón még azt jelentette be, hogy a konfliktusban érintett országok megállapodtak a többször is megsértett fegyverembargó betartásában. A konferencia legnagyobb eredményét ismertetve azt mondta: mind a 16 résztvevő vállalta, hogy a továbbiakban nem avatkozik be sem a konfliktusba, sem Líbia belügyeibe.

A líbiai konfliktusban érintett országok megállapodtak a fegyverembargó betartásában

A nemzetközi Líbia-konferencia részvevői vállalták, hogy a továbbiakban nem avatkoznak be sem a konfliktusba, sem Líbia belügyeibe.

A líbiai helyzetről szóló vasárnapi – a lakosságra hivatkozó – jelentések szerint Haftar új frontot igyekszik nyitni Miszráta városnál, amely a kormányt támogató milícia ellenőrzése alatt áll.

Haftar tavaly áprilisban kezdett hadjáratot Tripoli elfoglalására orosz és afrikai zsoldosok segítségével. Őt az egyesült Arab Emírségek és Egyiptom segíti, a nemzetközileg elismert tripoli kormánynak Törökország a szövetségese, amely katonákat is küldött Tripoli védelmére.