Hitlerrel kampányol Trump ellen Bernie Sanders

A demokrata jelölt-aspiráns legújabb videójában fehér nacionalistának bélyegzi az amerikai elnököt. 

Bernie Sanderst az elmúlt napokban több támadás is érte demokrata részről. A párt 2016-os jelöltje, Hillary Clinton kijelentette, hogy Sanderst „nem kedveli senki”, és több Sanderst kritizáló véleménycikk jelent meg a nagy amerikai lapokban. Ennek ellenére a markánsan baloldali nézeteket valló politikus átvette a vezetést Iowa államban, ami az egyik első előszavazás helyszíne.

A vermonti szenátor most egy zsidó szavazókat megcélzó videóval állt elő.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy zsidó vagyok, és várom a pillanatot, hogy én legyek az ország történetének első zsidó elnöke” – mondja a politikus a videóban.

A 2016-os előválasztások során Bernie Sanders még nem tette kampánya részévé zsidó identitását. A 2020-as versenyben kampánya már jóval nagyobb hangsúlyt fektet a politikus  zsidó gyökereire. Mindezek ellenére  a jelölt politikai támogatói között van az Izrael-ellenes Linda Sarsour.

Bernie Sanders on Twitter: „I’m very proud to be Jewish and I look forward to becoming the first Jewish president in the history of this country. pic.twitter.com/P4ARCyMZJG / Twitter”

I’m very proud to be Jewish and I look forward to becoming the first Jewish president in the history of this country. pic.twitter.com/P4ARCyMZJG

A videóban beszél a zsidóság megszólítására kinevezett kampánystábtag is, aki szerint Sanders értékrendje „zsidó értékrend.”

A kampányvideó nem Sanders gyökereire fókuszál, hanem arra, hogy a jelölt szerint mekkora fenyegetést jelent Donald Trump a zsidóságra. A videó kiemeli, hogy a pittsburghi zsinagóga lövöldözést egy fehér nacionalista követte el, és szerintük az elnök is fehér nacionalista. A videóban felvillan Hitler és a vonuló nácik archív felvételei is, majd Sanders Trumpról beszél, aki szerinte veszélyt jelent Amerika számára.

A videóban szerepel két szélsőségesen baloldali és Izrael-ellenes demokrata, Rashida Tlaib és Alexandria Ocasio-Cortez is, mindketten Bernie Sanderst támogatják a versenyben.

Fel van készülve Amerika egy zsidó elnökre?

Bernie Sanders és Michael Bloomberg a két legesélyesebb zsidó elnökjelölt-aspiráns – mindketten demokraták, ám Izraellel teljesen más a kapcsolatuk. Kiss Adorján írása.