A kínai interneten kitört a pánik az új vírus miatt

Kínában vasárnapra 56-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak a száma. Az állami cenzúra dacára a polgárok maguk próbálnak informálódni a helyzetről.

A megbetegedettek közül a legújabb mérleg szerint 324 ember állapota válságos. További 2684 fertőzésgyanús esetet is regisztráltak a kínai hatóságok.

Szombaton még 41 ember haláláról és 1372 fertőzésről szóltak a hírek a távol-keleti országból.

Sanghajból vasárnap jelentették az első halálesetet: nem élte túl a fertőzést egy 88 éves férfi, akinek korábban már voltak komoly egészségi problémái. E kínai nagyvárosban a helyi hatóságok negyven fertőzéses esetről tudnak.

Közben, akárcsak Franciaország, az Egyesült Államok is evakuálni készül konzulátusának személyzetét és állampolgárait a tüdőgyulladást okozó járvány epicentrumának számító Vuhanból – jelentette be az amerikai külügyminisztérium szombaton. Ennek érdekében kedden a távozó amerikaiak rendelkezésére bocsát egy Vuhanból közvetlenül San Franciscóba tartó repülőgépet – áll a közleményben.

A bejelentés szerint a konzulátusi személyzeten kívül a többi amerikai állampolgár csak egy részének tudnak helyet biztosítani a járaton. Elsőbbséget élveznek azok, akik fokozottan vannak kitéve a fertőzésnek.

Megrázó, cenzúrázatlan felvételek Vuhanból:

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Közép-Kínában 56 millió ember mozgását korlátozzák a járvány megfékezése érdekében. A kínai hatóságok hétfőtől leállítják az összes csoportos utazást bel- és külföldre egyaránt, hogy meggátolják az új koronavírus okozta járvány terjedését – jelentette szombaton a kínai állami televízió.

A kínai holdújévi ünnepek alatt, amelyek pénteken kezdődtek, rendszerint százmilliók kelnek útra Kínában, bel- és külföldre egyaránt.

A vírus behurcolását elkerülendő a pekingi hatóságok vasárnaptól leállítják a kínai főváros és a tartományok, valamint a Peking környéki városok közötti távolsági buszjáratokat is. Pekingben eddig már 30 megerősített fertőzést rögzítettek, de ezek nem mindegyike vezethető vissza Hupej tartománybeli látogatásokra.

Vasárnaptól határozatlan időre leállítják minden olyan gépjármű közlekedését a járvány fészkében, a 11 millió lakosú Vuhanban, amely nem létfontosságú. Bejelentették ezenkívül, hogy a már épülő kórházon túl egy másikat is felhúznak a városban a betegek gyógyítására.

A kínai vezetés számára ugyanakkor komoly politikai problémát is okoz a vírus rohamos terjedése – írja a Spiegel Online. A polgárok ugyanis maguk próbálnak meg informálódni a vírusról, az ilyesmit minden más esetben az állami cenzúra igyekszik akadályozni. Most azonban bár az utcák  nyugodtak, az interneten pánikhangulat van.

A német lap szerint azok a tévébemondók is nyugtalanok, akiknek el magyarázniuk a nyilvánosság felé az egyes korlátozó lépéseket, így a Vuhan térségét, tehát mintegy 20 millió embert érintő karantént. Az állami média nem tudja eldönteni, mennyi transzparenciát engedélyezzen.

Kínai vírus: még nincs nemzetközi vészhelyzet

A koronavírus okozta tüdőgyulladásban eddig több mint 600 ember betegedett meg, a fertőzésnek 17 halálos áldozata van.

A zavart mutatja, hogy csütörtök este még egy egyperces összefoglalóval intézték el az ügyet, ugyanakkor aznap sugároztak egy interjút is három ápolónővel, akik nyíltan beszéltek túlterheltségükről és félelmeikről, hogy maguk is megfertőződnek, egyikük még sírt is a kamerák előtt. A párt „jó hírek” sokaságával igyekszik szembemenni a Vuhanból megosztott, igen aggasztó videók tömegével.

Koronavírus-fertőzést jelentettek már a többi között Japánból, Dél-Koreából, Tajvanról, Thaiföldről, Vietnamból, Szaúd-Arábiából, Szingapúrból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából és Franciaországból is.

Nem mutattak ki 2019-CoV típusú koronavírust annál nyolc a kínai turistánál, akiket Moszkvában vasárnapra virradóra szállítottak kórházba akut vírusos légúti fertőzés tüneteivel.

Az Interfax hírügynökségnek a fővárosi egészségügyi igazgatóságra hivatkozó vasárnapi jelentése szerint egy nőt A típusú influenzával bent tartottak, a többieknek ambuláns kezelést írtak elő. A moszkvai orvosok egyébként az észak-moszkvai Art Moszkva szálloda csaknem 150 kínai vendégét vizsgálták meg. A hotelhez 10 mentőautó szállt ki.

Továbbra sincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírusnak, Magyarországon két gyanús esetet vizsgáltak ki, de egyiknél sem igazolódott be a fertőzés – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért is felelős államtitkára szombaton.

Menczer Tamás közölte: a kínai hatóságok lezárták Vuhan várost és az azt körülvevő Hupej tartományt, így senkinek nem javasolják az oda történő beutazást, mert onnan kijutni jelenleg nem lehet.

Hangsúlyozta, négy Vuhanban tartózkodó magyar állampolgárról tudnak, akik egy szállodában laknak, és munkavállalási céllal érkeztek az országba, valamint egy magyar férfival tartják a kapcsolatot Hupej tartományban. Ők valamennyien jól vannak, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, mikor hagyhatják el a térséget.

Az orosz egészségügyi minisztérium vasárnapra virradóra közzétett tájékoztatása szerint az országban szombat este 21 óráig egyetlen koronavírus-megbetegedést sem észleltek.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vasárnap azt tanácsolta az úton levőknek, hogy kizárólag hőkezelt élelmiszert és palackozott vizet fogyasszanak. A hatóság javasolta, hogy az emberek kerüljék el a halat és elő állatot forgalmazó piacokat, az állatkerteket és az állatok részvételével megtartott tömeges rendezvényeket.

A Roszpotrebnadzor arra hívta fel az orosz állampolgárokat, hogy utazásaik tervezésénél tájékozódjanak a járványügyi helyzetről és utazás közben viseljenek maszkot a légúti szerveik védelmében. A hatóság szerint a már a betegség első tüneteinek megjelenésekor orvosi szakellátást kell kérni az öngyógyítás helyett.

Koronavírus: Hongkongban egészségügyi vészhelyzetet hirdettek

A kínai hatóságok hétfőtől leállítják az összes csoportos utazást bel- és külföldre egyaránt, hogy meggátolják az új koronavírus okozta járvány terjedését.