Röhrig Géza is feltűnik Jesse Eisenberg új holokausztdrámájában

Az amerikai filmsztár a zsidó pantomimművész, Marcel Marceau életéről szóló filmben két magyar színésszel közösen szerepel.

Az Ellenállás című filmet két éve forgatták Prágában és hosszas utómunkálatok után idén tavasszal végre be is mutatják. Jesse Eisenberg Marcel Marceau-t alakítja az amerikai produkcióban. A fiatalon a francia ellenállásban résztvevő pantomim legendáról és a szerephez fűződő viszonyáról faggatta a People magazin az amerikai színészt.  

„Amikor megismertem Marceau történetét, azonnal azonosultam vele, hiszen ez egy olyan ember története, aki a művészetét arra tudta felhasználni, hogy mások számára jót tegyen vele. „

— mondta a 37 éves hollywoodi csillag, aki talán elsőre a Facebook alapítóját megformáló szerepéről lehet ismerős a magyar nézőknek.

Fotó: The Times of Israel

Eisenberg, aki maga is zsidó családból származik, azt is hozzátette: a francia pantomimosnak ugyanarról a vidékről származnak rokonai, ahonnan neki, és ez is segített abban, hogy még jobban rá tudjon hangolódni érzelmileg a produkcióra.

Marceau 16 éves korában Franciaországban csatlakozott a nácik által megszállt országában kibontakozó ellenálláshoz, ahol többek között — a Charlie Chaplin-ihlette — néma színészi játékával hívta fel magára a partizánakciókat szervező ellenállók figyelmét.

Bár kezdetben kissé ódzkodott a rábízott feladatoktól, mimikájával megalapozott performansza lett később a kulcsa annak, hogy olyan gyermekeket is meg tudtak szabadítani a nácik elől, akiket rejtegetve, majd később teljes titokban juttattak el a svájci határig.

A filmet a venezuelai Jonathan Jakubowicz rendezte. Feltűnik a szereplők között a többszörös Oscar-jelölt, Golden Globe-díjas amerikai Ed Harris, aki mellett

a gyönyörű magyar-szlovák színésznő, Kerekes Vica is szerepet kapott, sőt, Röhrig Géza, az Oscar-díjas Saul fia címszereplője is megjelenik az alkotói listán .

Marceau mellesleg a háború végén különös képességeinek és kiváló angol és német nyelvtudásának is köszönhetően összekötő tisztként szolgált George Patton amerikai tábornok mellett. A világ egykor volt leghíresebb pantomim művésze 2007-ben, 84 éves korában hunyt el. Milliókat szórakoztatott és gondolkodtatott el humanizmusával, művészetével.

Le Mime Marceau

Le portrait d’un des plus grands artistes du XXe siècle, le Mime Marcel Marceau.https://www.filmsdocumentaires.com/films/5490-le-mime-marceau